Database met practice en evidence based aanpakken jeugdgroepen

OvJ
★★

Kapot Sterk

Kapot Sterk richt zich op kinderen uit groep 7 en 8. Veerkracht, verleidingen en positiviteit staan centraal. Dit programma maakt kinderen bewust van en weerbaarder tegen…

Lees meer
Moeder tilt baby in de lucht
★★★

Betere Start

Betere Start is een oudertraining voor (ex-)gedetineerde moeders. Zij volgen deze training tijdens de de overgang van detentie naar de thuisomgeving waar zij weer de zorg voor…

Lees meer
Leerlingalert
★★

#Alertprogramma

Het Alertprogramma is een preventieles voor jongeren, hun ouders en medewerkers van scholen over jongeren en (risico’s van) (georganiseerde) misdaad.

Lees meer
alleen_jij_bepaalt
★★★

Alleen Jij Bepaalt wie je bent (AJB)

AJB richt zich op kwetsbare schoolgaande jongeren van 12 tot en met 18 jaar uit het praktijkonderwijs of de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo.

Lees meer
toekomstcoach
★★★

De toekomstcoach

De MEE toekomstcoach is een methodische, preventieve en integrale coaching om kwetsbare jongeren tussen de 16 en 27 jaar een goede start te bieden naar hun volwassen leven.

Lees meer
Hack right
★★

Hack_Right

Steeds meer criminaliteit is online. De gelegenheid voor het plegen van online delicten neemt toe en tegelijkertijd zijn jongeren zich minder bewust van zowel de strafbaarheid…

Lees meer
polaris 2
★★

Expeditie Polaris

Expeditie Polaris is een programma voor voortijdig schoolverlaters, jeugdwerklozen, risicojongeren en jongeren die deel uitmaken van een jeugdgroep.

Lees meer
ARopmaat
★★★

Agressie Regulatie op Maat Ambulant Jong Volwassenen

Agressie Regulatie op Maat Ambulant Jong Volwassenen (ARopMaat-Jovo) is een behandeling voor jongvolwassenen met (ernstige) agressieproblematiek. Er bestaat een variant die…

Lees meer
Koppelwerk Zwolle West
★★

Koppelwerk

Koppelwerk zet zowel in op de aanpak van jeugdgroepen als op individuele jongeren die risicogedrag vertonen. Het doel is om jongerenoverlast in de wijk te voorkomen en aan te…

Lees meer
top 600
★★★

Aanpak Top600 Amsterdam

Om de stad Amsterdam veiliger te maken, worden 600 plegers van high impact delicten zoals woninginbraken, straatroof en overvallen aangepakt. De daders moeten van de straat en…

Lees meer
Opzet en werkwijze database Aanpakken Jeugdgroepen

Een helder, gebruiksvriendelijk overzicht met practice based en evidence based aanpakken van jeugdgroepen, duidelijk omschreven en bovendien voorzien van een deskundig oordeel. Dat is deze database en het is de enige in zijn soort. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ontwikkelde het samen met Bureau Beke.

Practice based aanpakken hebben zich in de praktijk al (langer) bewezen. Deze zijn vaak ook onderbouwd met onderzoekskennis, maar nog niet getoetst op hun effecten. Meestal omdat daar geen financiering of mankracht voor is. Het is zonde om deze interventies te diskwalificeren en niet op te nemen in een databank. De database Aanpak jeugdgroepen biedt voor deze interventies een plek. Deze interventies zijn beoordeeld met sterren.

Er is een vast proces om een aanpak in de database op te nemen: informatie verzamelen, beschrijven, verfijnen, hoor en wederhoor plegen, oordelen en publiceren. Alle aanpakken zijn volgens een vast format beschreven. Op die manier zijn ze toegankelijk en kun je ze makkelijk onderling vergelijken.

Deskundigen beoordelen de beschreven aanpak op drie onderdelen: de gebruikte uitgangspunten, de verwachte effecten en de praktische toepasbaarheid.

Aanpakken die in deze database als evidence based zijn aangevinkt, werden door het NJi of andere instellingen (zoals hogescholen) beoordeeld. Evidence based aanpakken zijn interventies die in verschillende gradaties effectief blijken te zijn. Dit omvat interventies waarbij eerste aanwijzingen, goede aanwijzingen dan wel sterke aanwijzingen zijn voor hun effectiviteit.

Een systematiek om aanpakken op het gebied van sociale veiligheid te beoordelen, bestond nog niet. Het CCV en Bureau Beke gaven hier invulling aan en ontwikkelden, in nauwe samenwerking met diverse experts uit het veld, een specifiek toetsingskader. Elke aanpak wordt beoordeeld op drie aspecten: uitgangspunten, de verwachte effecten en de toepasbaarheid van de aanpak.

Alle onderdelen van de aanpak worden afzonderlijk beoordeeld en het uiteindelijke oordeel wordt samengevat in een waardering. Deze waardering in 1, 2 of 3 sterren is de mening van de deskundigen over de aanpak. De sterren geven aan hoe volgroeid een aanpak is. Bij 3 sterren vinden de deskundigen dat aan alle belangrijke kenmerken is voldaan. Bij 2 of 1 ster is er op sommige aspecten nog groei mogelijk.

Staat jouw aanpak beschreven in de database en wil je voor meer sterren in aanmerking komen? Dat kan natuurlijk, bijvoorbeeld als er een (aanvullende) evaluatie heeft plaatsgevonden of wanneer de werkwijze verder is uitgeschreven of door-ontwikkeld. Mail ons de informatie zodat we die kunnen meenemen in de volgende beoordelingsronde.
 

Vraag je je af hoe je interventies kiest die passen bij de situatie in jouw gemeente, wijk of buurt? Bel met Nicole Langeveld 06 103 203 72. Mailen kan natuurlijk ook.

Heb je ook een aanpak die past in de database Aanpakken Jeugdgroepen? Stuur een mail met informatie over de aanpak. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Team Jeugd

jeugd@hetccv.nl 030 - 7516700
Database met practice en evidence based aanpakken jeugdgroepen