App helpt jongeren regie krijgen op hun leven

Ben je op zoek naar een hulpmiddel waarbij jongeren die nauwelijks meekunnen in onze complexe maatschappij weer de regie krijgen om hun eigen leven op te bouwen? Dan is de Always-on app wellicht iets voor jouw gemeente of zorgorganisatie.

"Nederland is een fijn land om in te leven… voor de meesten," dat zegt Johnny Driessen. Hij is sociaal werker in Venlo en ontwikkelde in samenwerking met vele andere partijen de app. "Zo’n 66.000 jongeren kunnen niet meekomen in onze complexe maatschappij. Zij hebben hulp nodig om werk te vinden, rond te komen en hun dag in te delen. Voor hen hebben we de Always-on app ontwikkeld. Hiermee krijgen ze zelf de regie en het gereedschap om hun leven op te bouwen."

Zelfredzaam

De App biedt jongeren structuur en tegelijkertijd ondersteunt het hen in het behalen van hun doelstellingen op de belangrijkste leefdomeinen: huisvesting, financiën, werk en gezondheid. Johnny: "Serious gaming is het middel dat we hiervoor gebruikten. De app helpt een jongere - met behulp van Tips&Tricks, een Wegwijzer en missies - steeds een stap verder op weg naar zelfredzaamheid. Zijn stappen ziet de jongere terug in de agenda. Deze stuurt hem reminders, wanneer hij een activiteit ingepland heeft.’ Met iedere stap verdient een jongere credits die hij kan inzetten om trophies (beloningen) vrij te spelen. In het logboek kan hij bijhouden waar hij tegenaan loopt. 

SiR-programma

Assist Jeugdwerk uit Venlo kon de app ontwikkelen dankzij het Startup in Residence Programma (SiR) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het werd ontwikkeld in samenwerking met Roxelane, Reclassering Nederland, het Leger des Heils én een tiental jongeren uit Amsterdam, Arnhem en Venlo.   

Op dit moment wordt een lokale versie van de app ontwikkeld voor Zoetermeer (Always-On Sweet Lake City) en doet Assist Jeugdwerk samen met de Universiteit Leiden onderzoek naar de ervaringen met- en effecten van de Always-On App. Dit onderzoek vindt plaats binnen het project Integrale Persoonsgerichte Toeleiding naar Arbeid (IPTA) in Zoetermeer, samen met Reclassering Nederland en het Living Lab van Pluryn in Nijmegen. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op www.always-on.nu of contact opnemen met Johnny Driessen van Assist Jeugdwerk (johnny(at)assistjeugdwerk.nl / 06 44330118).

 

App helpt jongeren regie krijgen op hun leven