Autobranden vaak gepleegd door jeugdgroepen

Steeds meer mensen worden slachtoffer van autobranden. Autobezitters dienden het afgelopen jaar 9 procent meer claims in voor autobranden dan in 2017. Volgens criminoloog Anton van Wijk van Bureau Beke zijn daders vooral jongeren uit de buurt.

In 10 van de 12 provincies nam het aantal claims voor het uitbranden van auto’s toe. In Utrecht steeg het aantal geclaimde autobranden met een derde: van 275 naar 367. In Groningen en Zeeland gingen volgens cijfers van de verzekeraars ruim een kwart meer auto’s in vlammen op. Overijssel heeft de meeste autobranden per inwoner. In die provincie werd op elke 2900 bewoners een claim ingediend.

Volgens Van Wijk zijn twee type daders te onderscheiden. ,,Het ene type zijn jongeren die vaak in groepsverband grensoverschrijdend gedrag vertonen.’’ Het andere type zijn volgens hem ‘de pyromanen’, die hij omschrijft als ‘mannen die alleen auto’s in brand steken en dat vaak gedurende een bepaalde periode doen’. ,,Die mannen opereren vaak alleen en nemen een sociaal zwakke positie in. Het zijn een beetje de kneusjes die buiten de boot vallen en door middel van brand stichten hun frustratie botvieren.’’ Kenmerken van de zogenoemde ‘seriebrandstichters’ zijn volgens hem ‘het introverte karakter en de rol van drank’. ,,Zij voelen zich vaak niet prettig, drinken veel en gaan dan onder invloed van drank brandstichten.’’

Ga zelf aan de slag met de aanpak van problematische jeugdgroepen in jouw gemeente. Bekijk het 7-stappenmodel in het dossier jeugdgroepen.

 

Autobranden vaak gepleegd door jeugdgroepen