Bling bling lonkt met drugshandel; basketbalstichting wil dit stoppen
Bijna dagelijks worden drugsuithalers in de kraag gegrepen in de Rotterdamse havens. Het gaat vooral om jongens, maar laatst is ook een meisje opgepakt. “Er wordt steeds jonger geworven, al op de basisschool, groep 7 of 8”, vertelt Peter Ottens, jeugdcoach in de regio Rotterdam en oprichter van Yets Foundation.
Volgens hem proberen criminelen steeds jongere kinderen te werven, omdat die beïnvloedbaarder zijn. “Drugscriminelen ronselen kinderen bij school of andere plekken waar ze te vinden zijn”, gaat de jeugdcoach verder. “Criminelen richten zich op jeugd die kwetsbaarder is, dus leerlingen van een lager niveau voorgezet onderwijs of die wonen in kwetsbare wijken met het ontbreken van de juiste rolmodellen.”
Rolmodellen ontbreken bij jongeren
Ottens ziet steeds meer jongeren die zoekende zijn wie ze zijn in het leven en die niet altijd de juiste voorbeelden hebben. “Er is een mismatch met ouders of een vaderfiguur ontbreekt. Die jongeren willen ergens bij horen, verbinding hebben met andere mensen. Erkend en gezien worden.”
Dat zo’n grote groep kinderen zoekende is, komt volgens Ottens mede door een individualistischere samenleving. “Als je dan geen sterk fundament hebt, dan sta je minder sterk in je schoenen.” Daar komt dan ook nog eens social media bij, waar de jeugd enorm veel prikkels krijgt over succesvol zijn. “Op de telefoon zien ze surrealistische beelden over het hebben van mooie spullen en het beeld bij deze jongeren is dat je dat niet gaat lukken als je het vmbo afmaakt.”
Waarom drugsuithaler?
Dat in Rotterdam zoveel kinderen en jongeren drugsuithaler worden in de haven en dus in opdracht van criminelen drugs uit zeecontainers halen, is volgens Ottens niet zo gek. “De haven is om de hoek in Rotterdam. Zo simpel is het. Als je makkelijk aan geld kan komen via deze route, neem je de risico’s voor lief.” Ottens vervolgt: “Als je niet een heel duidelijk perspectief hebt, dan vind je daar een plek waar je wel gezien wordt. Iemand ziet zogenaamd talent in jou en bied je een hoge beloning voor het werk. Iets wat je via een andere route zoals school niet voor je ziet.”
Om de jongeren wel positieve rolmodellen in hun leven te bieden, heeft Ottens een stichting opgericht. Via de Yets Foundation komen de jongeren in een basketbalteam. Ze krijgen een basketbaltenue en ze mogen zelfs naar een toernooi in het buitenland. “Doe bij ons mee, gedraag je zoals wij dat ook doen. We geven veel onvoorwaardelijke liefde en aandacht. We proberen ze zo toch een identiteit te geven”, zegt Ottens. De coach is het rolmodel om zich mee te identificeren in plaats van de drugscrimineel. Dit probeert de stichting te doen voordat de kwetsbare jongeren worden gestrikt door het drugsmilieu.
Bron: NPO 1