Dagbestedingsinterventie bespaart de maatschappij veel geld

Probleemjongeren met multiproblematiek komen vaak pas in beeld bij gemeenten als ze een bijstandsuitkering aanvragen. Precies dan zouden gemeenten moeten toeslaan en deze probleemjongeren helpen hun leven op de rails te krijgen. Dat zegt Floor Bevaart, coördinator Academische Werkplaats bij De Nieuwe Kans, op Socialevraagstukken.nl.

Grootschalig wetenschappelijk onderzoek van de Academische Werkplaats bij De Nieuwe Kans (AW-DNK) toont aan dat van de totale groep Rotterdamse multiprobleem jongvolwassenen slechts 15% een hulptraject succesvol afrondt.  Bevaart: "Dat is doodzonde, want het blijkt veel op te leveren wanneer ze een interventie wel volledig doorlopen. De jongeren die een dagbestedingsinterventie afronden zijn namelijk zelfredzamer, vinden vaker werk of keren terug naar school en ze recidiveren minder dan jongeren die geen interventie volgden. Dit bespaart de maatschappij enorm veel geld."

De kracht van interventies voor multiprobleem jongvolwassenen zit hem volgens Bevaart in de werkwijze en de laagdrempeligheid: ze werken in een veilige omgeving aan het oplossen van verschillende problemen tegelijkertijd. Zo biedt De Nieuwe Kans in de Rotterdamse wijk Feyenoord een integraal dagprogramma van 6 maanden aan ongeveer 200 jongeren per jaar.

Dagbestedingsinterventie bespaart de maatschappij veel geld