Hulpverlener Lydia Siepel: ‘Separeren van jongeren in de jeugdzorg is niet humaan en onnodig’

Op de gesloten crisisafdeling van haar jeugdkliniek separeerde Lydia Siepel (39) regelmatig jongeren die agressief gedrag vertoonden. Inmiddels is de hulpverlener echter van mening veranderd en vindt ze separeren onnodig. "Er zijn genoeg andere effectieve methoden om iemand te kalmeren."

Na jaren agressieve jongeren te separeren, kwam er een kantelpunt toen er een nieuwe psychiater in de kliniek kwam werken. Deze psychiater drong erop aan om met deze methode te stoppen, omdat ze het schadelijk vond voor de kinderen. Lydia: "Mijn eerste gedachte was: dat is niet haalbaar. Het hele team zat vol met vragen. Hoe kunnen we de veiligheid garanderen als een jongen in het bijzijn van anderen met spullen smijt, of als een meisje een zak over haar hoofd trekt? Het kostte ons veel moeite het klimaat van strijd en sleutelbossen te doorbreken." 

Deëscalerend reageren

Toch gingen ze samen de uitdaging aan. De psychiater leerde haar hoe ze deëscalerend kon reageren, in plaats van het kind achter slot en grendel te zetten. Bijvoorbeeld door buiten te gaan wandelen, voor afleiding te zorgen, familie in te schakelen, een gesprek te voeren over wat de jongere dwarszat en over welke hulp hij nodig had. Vaak werkte het. De jongeren voelden zich gehoord en werden rustiger. 

Traumatisch

Separeren van jongeren ziet Lydia nu als inhumaan. Afzonderen en opsluiten kan volgens haar beangstigend en traumatisch zijn voor de jongeren en de problematiek juist verergeren. Inmiddels ligt de focus op de behandeling thuis, van het kind én het hele gezin.

Hulpverlener Lydia Siepel: ‘Separeren van jongeren in de jeugdzorg is niet humaan en onnodig’