Direct naar content
5 september 202212-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

In een effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit staat de jongere centraal

Een effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit kan alleen met een grondige analyse van de problemen.

Column door Nicole Langeveld

Bij een grondige analyse richt je je op 4 uitgangspunten. De eerste was lef tonen.

Daar gingen we de vorige keer dieper op in. Het tweede punt is om in de analyse de jongere centraal te stellen. Dat klinkt als een open deur. Toch zien we in de praktijk dat dit uitgangspunt vaak wordt overgeslagen. De kosten of de beperkte tijd zijn dan vaak leidend.  Dus hoe je dat? De jongere écht centraal stellen?

Luisteren naar wat jongeren te zeggen hebben

Zorg ervoor dat de professionals die helpen voorkomen dat jongeren in de jeugdcriminaliteit terecht komen, náást de jongeren staan. Een analyse maak je niet op basis van verhalen van anderen. Door naast de jongeren te staan, kunnen deze professionals luisteren naar wat jongeren te zeggen hebben over de problemen die ze ervaren. Bijvoorbeeld thuis, op school, op hun werk, met vrienden of op de sportschool.

Verschil overbruggen

Het eerste contact met een jongere is cruciaal. In dat contact moet de professional beseffen dat hij met 2 verschillende referentiekaders te maken heeft. Want er is een groot verschil tussen een volwassen hulpverlener of begeleider uit de burgercultuur en een jongere uit de straatcultuur. Allebei kijken en beleven ze de leefwereld van jongeren anders. De professional moet dit verschil overbruggen en (h)erkennen. Dat kan door respect te tonen, een jongere niet naar de mond te praten en niet direct te willen praten over de problemen die er spelen.

Toets je aannames over jongeren

Tijdens werksessies met professionals horen we vaak:  “Er moeten meer activiteiten komen voor deze jongeren, want ze vervelen zich.” Stop hier. Besef wat je zegt en stel kritische vragen. Is het wel zo dat de jongeren zich vervelen? Is dat de directe reden waarom ze voor problemen zorgen? Vraag je altijd af: is dit een feitelijke omschrijving van de situatie of is dit een aanname? Wat is het bewijs? Toets ook áltijd je aannames bij de jongeren zelf.

Zó zet je jongeren centraal bij het maken van een grondige analyse en kom je tot de beste aanpak van jeugdcriminaliteit in jouw gemeente.

Heb je vragen of wil je sparren? Neem contact op.

Nicole Langeveld

Nieuwsgierig geworden wat het CCV voor jou als professional kan betekenen? Bel of mail me tijdens kantooruren.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan