Direct naar content
5 juli 202212-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen

Lef nodig voor effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit

Een effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit kan alleen met een grondige analyse van de problemen.

Column door Nicole Langeveld

Dit doe je onder meer door lef te tonen, zeiden we in een vorig artikel. Maar wat betekent dat concreet: lef tonen?

Lef hebben, is iets durven. In dit geval moet je durven tijd te claimen om echt te onderzoeken wat er aan de hand is. Want vaak voel je druk vanuit partners, collega’s of het bestuur om snel een analyse te maken en snel een interventie te starten. Maar neem de tijd!

80/20-regel bij maken analyse

Het is belangrijk om tot de kern van het probleem te komen dat speelt in jouw gemeente als het gaat om jongeren en criminaliteit. Pas dan weet je zeker dat je het juiste probleem aanpakt. Grofweg betekent dit dat je zo’n 80% van de tijd moet besteden aan de analyse van het probleem en 20% aan het vinden van een passende interventie.

Communiceer over de tijd voor de analyse

Communiceer met je partners hoe lang jullie de tijd nemen voor de analyse. Zo voorkom je dat partijen ongeduldig worden omdat er geen concrete stappen worden gezet. Als leidraad kun je aanhouden om minimaal 1 of 2 keer een breed overleg in te plannen met alle partners. Hier focussen jullie je volledig op de analyse. Voorkom dat jullie gelijk in de oplossingen schieten.

Kwaliteit samenwerking

De tijd die je neemt, is natuurlijk afhankelijk van het probleem. Maar ook van de kwaliteit van jullie samenwerking. Is de samenwerking nog niet zo stevig, zorg er dan voor dat je minimaal 2 tot 4 keer bij elkaar komt om de analyse te maken.

Betrekken van alle partners bij analyse

Zijn nog niet alle juiste partners bij het probleem betrokken? Neem dan direct contact op met 1 contactpersoon vanuit de organisatie die je mist. Is bijvoorbeeld een school nog niet betrokken? Pak de telefoon en vraag welke persoon het beste kan aansluiten. Maak (fysiek) kennis met elkaar en leg uit dat je van plan bent om met alle betrokkenen een grondige analyse op te stellen.

Maatregelen op het einde kiezen

Aan het einde van de analyse sta je stil bij alle maatregelen die al eerder zijn ingezet. Welke maatregelen werkten wel en welke niet? Welke straf- en bestuurlijke interventies zijn bijvoorbeeld al ingezet op de jongere(n) en zijn/hun gezin? Kijk ook of een interventie in zijn geheel niet werkte of dat er onderdelen uit te halen zijn die wel bruikbaar zijn. Durf aanpakken te combineren en wees kritisch. Zo toon je lef en kom je tot de beste aanpak van jeugdcriminaliteit in jouw gemeente.

Nicole Langeveld

Nieuwsgierig geworden wat het CCV voor jou als professional kan betekenen? Bel of mail me tijdens kantooruren.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan