Leren van elkaar: ELANCE Academy

Bevlogen, enthousiast en gedreven. Dat kenmerkt de mensen van ELANCE Academy Amsterdam. Ze maken jonge meiden wegwijs in de maatschappij en bieden hen coaching, vooral door er op een positieve manier voor hen te zijn.

‘Een brutale grote zus’

Juliënne Beijer is intern manager bij ELANCE. Ze startte als stagiaire in 2017 en nu is ze verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van de organisatie. Ze heeft een duidelijke wens voor de meiden van ELANCE: "Ik hoop dat ze hun eigen pad kiezen en dat niemand ze oplegt hoe het leven er uit zou moeten zien."

Ontstaan

ELANCE Academy werd opgericht door Aytun Aydin. Juliënne vertelt: "Als jong meisje (3) verhuisde zij met haar ouders naar Nederland. Zij kwamen in Oss terecht, en probeerden net als vele andere Turkse gezinnen hier een nieuw bestaan op te bouwen. Aytun groeide op tussen twee culturen. Aan de ene kant was daar de Turkse gemeenschap en aan de andere kant de Nederlandse.’ Hierin heeft ze zelfstandig haar weg gevonden. Haar ouders motiveerden haar om te gaan studeren, maar konden haar niet overal in ondersteunen. Hierdoor zorgde ze op jonge leeftijd al veel voor zichzelf. In 2010 ontstond, vanuit haar persoonlijke en professionele ervaring, het idee om met coaching iets te betekenen voor meisjes en jonge vrouwen. Door de jaren heen is het aanbod van ELANCE doorontwikkeld en zijn al meer dan 600 meiden versterkt door een coach.

"Ik wil heel duidelijk zeggen dat we geen hulpverleningsorganisatie zijn, je moet het meer zien als een brutale grote zus die helpt de juiste keuzes te maken. We ondersteunen kwetsbare meiden en bieden hen inspiratie zodat ze zelfverzekerder en zelfstandiger worden."

Doelgroep

ELANCE richt zich op kwetsbare meiden, hoofdzakelijk tussen de 12 en 18 jaar. Vaak hebben zij een laag zelfbeeld, komen moeilijker mee op school en hebben thuis geen positief rolmodel. Juliënne: "Dat komt bijvoorbeeld doordat hun moeder de taal niet machtig is, ouders die ziek zijn of emotioneel niet beschikbaar zijn of weinig tijd voor ze hebben door werk of doordat zij broers of zussen hebben die in de top 600 staan." De coach van ELANCE biedt hen dat rolmodel. Zij zorgt voor een veilige omgeving waar het meisje zich kan ontwikkelen.

"Ik wil heel duidelijk zeggen dat we geen hulpverleningsorganisatie zijn", zegt Juliënne, "je moet het meer zien als een brutale grote zus die helpt de juiste keuzes te maken. We ondersteunen kwetsbare meiden en bieden hen inspiratie zodat ze zelfverzekerder en zelfstandiger worden." ELANCE is ook echt anders dan jongerenwerk benadrukt Juliënne nog eens: "Jongerenwerkers werken vaak vooral op straat en met jongens. Wij komen bij de meiden thuis. Juist onze doelgroep is vaak niet zichtbaar bij jongerenwerkers: de meiden zijn vaak eenzaam, zitten thuis en hebben nauwelijks vrienden."

Werkwijze

ELANCE biedt unieke trajecten: 21 weken lang iedere week een individuele coaching sessie van 2 tot 4 uur en daarnaast iedere maand een groepsbijeenkomst. De groepsbijeenkomst is een moment van verbinding tussen de meiden. Coaches zijn tweede- of derdejaars studenten van een sociale studie. "De aansluiting die de coach en de jongere met elkaar hebben is enorm. Het leeftijdsverschil is niet zo groot en de koppels snappen elkaars leefwereld."

Ambitie

ELANCE is in 10 jaar tijd flink gegroeid en is ambitieus. ‘We willen meerdere gemeenten kennis laten maken met de ELANCE Academy en onze werkwijze. Afgelopen zomer zijn we gestart in de gemeente Den Haag. Hier zijn intussen 40 trajecten gestart. We willen een generatie meiden ondersteunen zodat zij tools en handvatten hebben die zij voor de rest van hun leven meenemen en kunnen overdragen op hun eigen dochters en zonen."

Heb jij vragen aan Juliënne of ben je benieuwd wat ELANCE in voor jouw gemeente kan betekenen? Neem dan contact op met Juliënne: julienne(at)elanceacademy.nl.

Leren van elkaar: ELANCE Academy