LVB: 'Als toekomstperspectief niet helpt, zoek dan naar wat iemand pijn doet'

"Manipulatie is niet slecht als je probeert je cliënt weer op het rechte pad te krijgen." Om als hulpverlener zo'n cliënt weer op het rechte pad te krijgen moet je hen een mooi toekomstperspectief bieden of manipuleren. Dat zegt Mathijs Zwinkels, oprichter van Universiteit van de Straat, op de website zorgwelzijn.nl over LVB-jongeren in het criminele milieu.

"Als je geen huis kunt betalen en/of geen werk kunt vinden en/of de hele dag niks te doen hebt, dan ga je vanzelf rottigheid uithalen en op zoek naar een andere manier om wel mee te doen met de maatschappij", aldus Zwinkels.

Verdachte signalen

Hij adviseert bij verdachte signalen je af te vragen wat er achter zit. "Let op als iemand er heel duur bijloopt of veel papiergeld op zak heeft. Merk het op als iemand veel wisselende contacten heeft of een onverklaarbare sterke band met iemand die veel ouder is. Vraag je af wat er aan de hand is als iemand in een veel duurder huis woont dan hij zou kunnen betalen. Als je als hulpverlener afspraken maakt en de cliënt wil heel precies weten wanneer je langs komt."

Stok achter de deur

Mathijs Zwinkels: "Hulpverleners zijn slechte verkopers. Je moet het aantrekkelijk maken om te stoppen. Die stok achter de deur ligt meestal niet in handen van de hulpverlener. Een hulpverlener kan iemand niet uit huis zetten of de uitkering stoppen. Wat hij wel kan doen, is afspraken maken met de woningcorporatie of gemeente. Dan kun je namelijk tegen je cliënt zeggen: de woningcoöperatie wil je uit je huis zetten, tenzij je je leven betert. Je cliënt hoeft niet te weten dat jij dat met de woningcorporatie hebt afgesproken. Het is misschien manipulatie, maar manipulatie is niet altijd slecht als het een integer doel heeft, namelijk ervoor zorgen dat je cliënt weer normaal onderdeel wordt van de maatschappij."

Wat zijn de 4  stappen voor blijvende aandacht voor LVB? Lees het in het dossier LVB jongeren en criminaliteit.

LVB: 'Als toekomstperspectief niet helpt, zoek dan naar wat iemand pijn doet'