Scholen bieden meer hulp aan bij schulden

Jongeren met schulden kunnen op steeds meer mbo- en hbo-scholen hulp krijgen bij hun geldproblemen, zo blijkt uit een rondgang van de NOS.

Zo start de Hanzehogeschool komend studiejaar de cursus Omgaan met Geld, heeft Windesheim Zwolle sinds een paar maanden een financieel spreekuur en begon InHolland Den Haag dit jaar het project Financieel Slim Studeren. Op alle mbo's in Amsterdam lopen al jaren schuldhulpverleners rond.

Hard nodig

Dat die hulp bij schulden hard nodig is, blijkt onder rmeer uit onderzoek van het Nibud. Uit hun onderzoek blijkt dat een miljoen 18- tot en met 35-jarigen weleens te maken hebben met ernstige betalingsproblemen. Het mag voor zich spreken dat deze financiƫle stress ook veel invloed heeft op de studievoortgang.

18 jaar

"De problemen beginnen vaak als ze 18 worden", zegt woordvoerder Frans Roozen van het Albeda College in Rotterdam. "Dan zijn ze ineens verantwoordelijk voor hun zorgverzekering, studiefinanciering en eventuele toeslagen. Het gemak waarmee je een lening aanvraagt bij DUO: voor je het weet, leen je geld."

Scholen bieden meer hulp aan bij schulden