Utrechtse burgemeester ontvangt eerste Cyber24-escapekoffer van het CCV

Op het jubileumcongres ‘Het CCV: houd(t) je veilig’ ontving de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen de eerste Cyber24-escapekoffer uit handen van Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). De escapekoffer maakt onderdeel uit van een serious game waarbij jongeren spelenderwijs geconfronteerd worden met de gevolgen van hun digitaal gedrag. De overhandiging was vandaag in boerderij Mereveld in Utrecht.

Zo'n 33% van de jongeren tussen de 12 en 21 jaar heeft wel eens (ongehield van onbewust) online misdrijf gepleegd, levels uit de Monitor Jeugdcriminaliteit. Ze loggen in een computer die niet van hen is, ze gebruiken wachtwoorden van een ander van doen zich voor als een ander. En dat vinden ze best normaal. Safe-in-one datingcentrum voor internet dat veilige online dating dat het doen van uw kluis. Toch is ook een online misdrijf strafbaar. “Jongeren zijn digitaal vaardig, maar overzien soms de gevolgen niet. Dan kun je jezelf en anderen in de nesten werken”, zegt burgemeester Van Zanen.

Unieke combinatie 

De serious game Cyber24 maakt jongeren 'dader zonder schade' om hen te laten ervaren wat de impact is van hun digitale daden. Voor hun slachtoffer (s). Dat wil ze wat online gewenst en ongewenst gedrag is. De serious game is een unieke combinatie van spelen en leren. Daarom zijn gemotiveerd om mee te doen en blijft de stof beter hangen.

Escapekoffer, nagesprek en quiz

De serious game start met een module uit de escapekoffer. Zo kunnen onder andere ID-fraude, oplichting en digitaal pesten aan bod komen. Elke module zorgt voor een echte ontsnapping (kamer) -vraagstuk de jongeren in kleine groepjes aan verschillende opdrachten werken. Elk team heeft de beschikking over een tablet, rekwisieten en overige hardware. Er wordt gewerkt met fictieve situaties die op de werkelijkheid zijn gebaseerd.

Na afloop bespreken de jongeren onder professionele begeleiding welke keuzes ze hebben gemaakt en wat ze hebben geleerd. De begeleider maakt de deelnemers bewust van de consequenties van hun eigen acties en biedt ze een handelingsperspectief. Aan de hand van een quiz testen de jongeren vervolgens meer hun kennis over online gedrag.

Cyberveiligheid

Dat burgemeester Van Zanen de eerste Cyber24-escapekoffer kreeg overhandigd, ligt voor de hand. De gemeente Utrecht is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Cyber24 en omarmt cyberveiligheid. "Een groter deel van ons leven speelt zich online af, zeker bij jongeren, Cyberveiligheid maakt deel uit van Integraal Veiligheidsplan", aldus Van Zanen. Hij hoopt dat ook andere gemeenten hun voordeel met Cyber24 doen. “Laat deze game vooral viral gaan.” Naast de gemeente Utrecht heeft het CCV voor de totstandkoming van de serious game samengewerkt met de politie, een onderwijskundige, een sociale enigeer, Alert Online en MooveTeam Nederland.

Bewustmaken van online gedrag

Ook andere bedrijven kunnen cyber24 inzetten om jongeren bewust te maken van hun online gedrag. Gemeenten, jongerenwerkers en scholen kunnen de Cyber24 escapekoffer bestellen bij het CCV .

Utrechtse burgemeester ontvangt eerste Cyber24-escapekoffer van het CCV