Zoetermeer aan de slag met jeugdgroepen

Zoetermeer gaat aan de slag met de aanpak van problematische jeugd. Hiervoor wordt een integrale groepsaanpak gestart. Het college heeft de gemeenteraad bovendien gevraagd om extra middelen in te zetten, zodat een jeugdmarshall en 2 jeugdboa’s aan de slag kunnen om de problematiek tegen te gaan.

Aanleiding vormt het aantal misdrijven dat afneemt, maar de criminele incidenten en overlastsituaties door Zoetermeerse jongeren dat stijgt. Het gaat om een groeiende groep jongeren tussen 14 en 23 jaar die mogelijk betrokken zijn bij schietpartijen en afpersingen en te linken zijn aan een nieuwe jeugdbende of ‘jeugdgroep’, zoals het college het noemt. De lokale driehoek heeft deze groep geprioriteerd als vierde jeugdgroep. Deze groep is in meerdere wijken actief.

Integraal maatwerk

Burgemeester Charlie Aptroot. “Het gaat hier om jonge jongeren van 12, 13, 14 jaar. Dat is een nieuw fenomeen. Er moet iets gebeuren en daarom ligt dit voorstel er. Ik kan niet garanderen dat dit werkt, maar het is breed gedragen integraal maatwerk. Niet alleen de harde aanpak, maar ook contact zoeken met de jongeren en hun familie. In Zoetermeer doen we het net even anders dan elders.”

Zoetermeer aan de slag met jeugdgroepen