Effectief preventief

Er moet nog veel verbeteren om met seksuele en relationele vorming in het onderwijs seksueel geweld tegen kinderen te voorkomen, stelt Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Corinne Dettmeijer in haar rapport 'Effectief preventief'.

 

Beschrijving

1 op de 3 meisjes en 1 op de 5 jongens maakt voor de 18e verjaardag een vorm van strafbaar seksueel geweld mee en naar schatting worden jaarlijks 62.000 kinderen in Nederland slachtoffer van strafbaar seksueel geweld. Deze aantallen maken duidelijk hoe belangrijk het is seksueel geweld te voorkomen.

Seksuele en relationele vorming in het onderwijs is de meest toegepaste maatregel daarvoor, echter van weinig preventieve interventies die het onderwijs gebruikt is bekend of zij effectief zijn. Sterker nog uit dit onderzoek blijkt dat scholen momenteel nog niet voor een effectief lespakket kunnen kiezen, want dat is er niet. Het beste alternatief waar scholen nu gebruik van kunnen maken zijn methoden waarvan het op basis van de theoretische onderbouwing aannemelijk is dat ze werken.

Aanbevelingen

Op basis van het onderzoek komt de Nationaal Rapporteur tot de volgende vier aanbevelingen:

  1. Investeer in effectieve interventies die seksueel geweld voorkomen.
  2. Kies voor effectieve interventies die seksueel geweld tegen kinderen voorkomen.
  3. Zorg dat informatie over de kwaliteit en effectiviteit van interventies uniform is.
  4. Tref maatregelen om ook zestien- en zeventienjarigen te beschermen tegen (het plegen van) seksueel geweld.

Organisatie

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen

Effectief preventief