
In deze database Aanpakken Jeugdgroepen vind je nog eenvoudiger een aanpak die past bij de lokale situatie. Maak je keuze in de filters rechts in het scherm en houdt precies die aanpakken over die het meest van toepassing zijn. Uiteraard vraagt een effectieve aanpak om maatwerk. Dat betekent dat je een aanpak altijd naar jouw specifieke situatie moet aanpassen.
Ben je op zoek naar een bijzondere aanpak? Gebruik dan de zoekfunctie binnen de database. Of wil je meer weten over de opzet en werkwijze van de database, klik hier.
- Opzet en werkwijze database Aanpakken Jeugdgroepen
Een heldere, gebruiksvriendelijk overzicht met practice-based aanpakken van jeugdgroepen, en bovendien voorzien van een deskundig oordeel. Dat is deze database en het is de enige in zijn soort. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ontwikkelde het samen met Bureau Beke.
Een aanpak in de database opnemen verloopt volgens een vast proces: informatie verzamelen, beschrijven, verfijnen, hoor en wederhoor plegen, oordelen en ontsluiten. Alle aanpakken zijn volgens een vast format beschreven. Op die manier zijn ze toegankelijk en makkelijk onderling te vergelijken. De beschrijving toetsen we bij de contactpersoon van de aanpak. Door ‘hoor en wederhoor’ toe te passen, kunnen aanvullingen of opmerkingen worden gedaan.
Deskundigen beoordelen tenslotte de aanpak op drie onderdelen: de gehanteerde uitgangspunten, de te verwachten effecten en de praktische toepasbaarheid.
- Aanpakken beoordelen
Een systematiek om aanpakken op het gebied van sociale veiligheid te beoordelen, bestond nog niet. Het CCV en Bureau Beke hebben hier invulling aan gegeven en, in nauwe samenwerking met diverse experts uit het veld, een specifiek toetsingskader ontwikkeld. Elke aanpak is door meerdere deskundigen beoordeeld. Dit gebeurt op drie aspecten: uitgangspunten, effectiviteit en toepasbaarheid van de aanpak.
Op alle onderdelen wordt een oordeel gevormd. Het onderdeel effectiviteit weegt voor de conclusie zwaarder mee omdat dit iets zegt over de kans van slagen van de aanpak. Bovendien hechten zowel praktijkprofessionals als opdrachtgevers (bijvoorbeeld de gemeenteraad) een steeds groter belang aan de effectiviteit van aanpakken.
Het uiteindelijke oordeel over de aanpak wordt samengevat in een waardering. Deze waardering is te lezen als de mening van de deskundigen over de betreffende aanpak. De aanpakken in de database hebben op basis van de beoordeling 1 ster, 2 sterren of 3 sterren gekregen.
- Meer sterren?
Aanpakken die voor meer sterren in aanmerking willen komen, kunnen vanzelfsprekend worden aangevuld. Bijvoorbeeld met een evaluatie of wanneer de werkwijze verder is uitgeschreven of door ontwikkeld. In een volgende beoordelingsronde wordt de aanpak dan opnieuw beoordeeld.
- Meer informatie
Wil je weten welke aanpak past bij een specifieke situatie in jouw gemeente, wijk of buurt? Bel met Nicole Langeveld 06 -103 20 372. Mailen kan natuurlijk ook.
- Jouw aanpak ook in de database?
Heb je ook een aanpak die je graag beschreven en beoordeeld wilt hebben? Dat kan. Stuur een mail met informatie over de aanpak en we nemen contact met je op.
