Direct naar content

Filmpjes cybercrime

Zo voorkom je gehackt te worden

In de aflevering ‘Zo voorkom je gehackt te worden’ van Geflasht! probeert Luca de wachtwoorden te raden van de jongeren in Amsterdam. Zijn de wachtwoorden zo eenvoudig dat het hem lukt?

Ook geeft Luca tips over hoe je jouw wachtwoord sterk kan maken en dus nooit te raden zal zijn (mits je het niet vertelt). De tips in een notendop:

  1. Gebruik geen korte wachtwoorden. Maak lange wachtwoorden of wachtzinnen.
  2. Gebruik tweestapsverificatie.
  3. Gebruik TouchID of FaceID, zo vergeet je jouw wachtwoord ook niet.
  4. Vertel je wachtwoord aan niemand.

Deze video is gemaakt in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Ministerie voor Justitie en Veiligheid.

Video poster

Ticketfraude

Ticketfraude treft vooral mensen die dolgraag naar een popconcert of festival gaan. Als de kaartjes via de officiële kanalen zijn uitverkocht, proberen zie via andere kanalen een ticket te bemachtigen. En dat gaat vaak mis. Scholieren.com maakte er in opdracht van het CCV een kort filmpje over.

Video poster

ID-fraude

In de videoserie Geflasht! laten Luca en Lante zien hoe je voorkomt dat je slachtoffer van ID-fraude wordt. In opdracht van het CCV en het Ministerie van Justitie en Veiligheid werd deze korte video gemaakt.

Video poster

Dylan Haegens

Vlogger Dylan Haegens behoort tot Nederlands bekendste vloggers onder jongeren. Zijn YouTube kanaal heeft maar liefst 1.2 miljoen abonnees, waaronder heel veel jongeren in de leeftijd van 12–17 jaar. Een kwetsbare doelgroep als het gaat om online handelsfraude. Het CCV nam daarom samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, contact met Dylan op en vroegen hem een speciale vlog te maken over oplichting onder jongeren.

Video poster

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan