Direct naar content

Jeugdcriminaliteit, aanpak op maat

Vernieling, (winkel)diefstal, straatroof, overval en mishandeling: als jongeren tussen de 12 en 23 jaar strafbare feiten plegen, spreken we van jeugdcriminaliteit. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Plegen ze een delict en worden ze betrapt en aangehouden, dan maakt de politie een zorgmelding aan.

Jonge overtreders zijn in verschillende groepen in te delen:

Maatwerk is het toverwoord

Maatwerk is het toverwoord bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. Als gemeente streef je er natuurlijk naar om voldoende sociale voorzieningen aan te bieden waarbij preventie een belangrijke rol speelt. Denk aan jongerencentra, sport in de wijk, inzet van jongeren- en of straathoekwerk.

Is een jongere eenmaal in de fout gegaan dan is het belangrijk om te kijken naar de aanwezige risicofactoren en beschermende factoren. Welke factoren spelen een rol bij de jongere zelf en ook in zijn gezin en bredere omgeving?

Want een straf gaat niet alleen over straffen, het heeft ook als doel om een jongere weer op het rechte pad te krijgen. Bij de een volstaat een geldboete, bij een ander werkt een taakstraf heel goed en bij weer een ander is jeugddetentie een gepast middel.

Video poster

Jeugdcriminaliteit: wie doet wat?

Webinars

Samen met het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid organiseerde het CCV in 2023 drie webinars.

Aan de slag met ons aanbod van advies & training

Bekijk alle trainingen

Wij helpen je met een passende aanpak

Neem gerust contact op. Onze experts denken graag met je mee.

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan