Houd jongeren uit de georganiseerde criminaliteit
Jongeren uit de georganiseerde criminaliteit houden of voorkomen dat ze daarin doorgroeien, is een ingewikkeld en langdurig proces. Daarvoor heb je goede interventies nodig. Om interventies te kiezen moet je weten welke jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen en waarom.
Bekijk de animatie over ingroeien en rekruteren in de jeugdcriminaliteit
Bureau Beke onderzocht voor het ministerie van Justitie en Veiligheid de ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de criminaliteit. Ook voerde het bureau een praktijkscan uit op interventies die 8 gemeenten vanuit de BOTOC-aanpak hadden ingezet. Het CCV vertaalde de uitkomsten naar praktisch toepasbare kennis. Die vind je op deze pagina’s of download de kenniskaart.
Kennis in de praktijk gebruiken
Wil je deze kennis in de praktijk gebruiken, lees dan verder op één van de onderstaande pagina’s. Zoals wat er nodig is voor een samenhangend programma, wat de ingroeimechanismes zijn en hoe rekrutering werkt. Je leert ook wat je moet doen voor een contextgerichte aanpak en op welke risicofactoren en beschermende factoren je kunt letten. Als laatste vind je meer informatie over interventies en hoe je deze kiest.
Zó krijg je samen zicht op jongeren
Hoe organiseer je de vroegsignalering in jouw gemeente? In deze handleiding vind je praktische tips om vroegsignalering van jongeren die in de problemen dreigen te raken, goed op te pakken. Ook zit er een uitgebreid overzicht in van risicosignalen.
Kenniskaart
In deze kenniskaart staat hoe je opgehaalde kennis in de praktijk toepast. Want je hebt goede interventies nodig om jongeren uit de georganiseerde criminaliteit te houden of te voorkomen dat ze daarin doorgroeien. Om daarin keuzes te kunnen maken, moet je weten welke jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen en waarom.
Wij helpen je met een passende aanpak
Neem gerust contact op. Onze experts denken graag met je mee.