Direct naar content

Bekijk de VR-simulatie ‘Vergeet mij niet’

Met de virtual reality simulatie ‘Vergeet mij niet’ verplaats je je in een 7-jarige en hoor en zie je hoe je ouders (ernstige) ruzie maken. Deze simulatie laat je beleven hoe het is om als kind getuige te zijn van huiselijk geweld.

Het doel van de simulatie is om de bewustwording over en de kennis van deze vorm van kindermishandeling, waarbij kinderen getuige zijn van huiselijk geweld, te vergroten. Verschillende professionals ervaarden de situatie die in deze simulatie wordt geschetst. Ze waren geschokt.

Reacties

“Confronterend en erg realistisch. De beelden van de ruzie maakten de meeste indruk in combinatie met de huilende baby.”

“Je beleeft de situatie van een 7-jarig kind dat de kamer niet uit kan. Dat geeft een beklemmend gevoel.”

“Zeer realistisch, komt heel intens binnen bij mij. Geeft goed weer hoe het eraan toe kan gaan in een gezin waar huiselijk geweld plaats vindt en wat kinderen daardoor mee moeten maken. Vaak zonder dat ouders dit door hebben.”

Ervaringen

In deze promotiefilm vertellen enkele mensen over de ervaringen met de VR-simulatie.

Voorlichting, training, interventie

Deze simulatie over kindermishandeling is speciaal ontwikkeld om te gebruiken als voorlichtings- en trainingsmateriaal van (collega) professionals of als interventie bij de begeleiding van ouders.

Video poster

Verantwoord inzetten

De VR-simulatie behandelt een gevoelig onderwerp. Realiseer je dat door naar de simulatie te kijken, gebruikers een mogelijke traumatische gebeurtenis van huiselijke geweld of mishandeling opnieuw kunnen beleven. Verantwoord gebruik, waarbij gebruikers zich op hun gemak voelen, is erg belangrijk.

Heb je behoefte aan didactische richtlijnen bij de inzet van de film, of kun je een draaiboek voor een bijeenkomst waarin je de film gaat vertonen, goed gebruiken? Mail naar jeugd(at)hetccv.nl en we sturen je de praktische handleiding.

Wat heb je nodig?

Wil je de VR-simulatie beleven dan heb je een speciale VR-bril nodig: de Meta Quest 2. Het CCV kan helaas geen brillen leveren of uitlenen. Op www.ccv-vrsimulatie.nl vind je onder meer een VR-simulatie die je kunt bekijken en downloaden. Via de ‘download’ button, kom je in de META-omgeving waar je de film kunt downloaden. Het voordeel van downloaden is dat de VR-simulatie zonder internet waar en wanneer dan ook te bekijken is.

Heb je technische vragen?

Heb je technische vragen over de VR-simulatie, neem dan contact op met CCV-adviseur Colin Voetee.

Meer informatie

De simulatie is ontwikkeld onder regie van de portefeuille Integrale aanpak kindermishandeling en jeugdgroepen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Verschillende ketenpartners werkten hieraan mee, waaronder de Raad voor de Kinderbescherming, Politie, OM, de Mutsaers Stichting en Stichting Boei Limburg. De simulatie is getest in verschillende settings met professionals en gezinnen.

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan