Radicalisering: de gemeente aan zet
Radicalisering is een proces van individuen en groepen die ideeën ontwikkelen en daarin steeds extremer worden. Hun ideeën kunnen zo radicaal worden dat ze bereid zijn om ze met geweld door te duwen.
Radicalisering van moslimjongeren in Nederland heeft grote maatschappelijke gevolgen. Naast het risico van het afglijden naar jihadisme geeft radicalisering spanningen en conflicten op school, in de wijk en in de samenleving. Herken jij signalen van radicalisering? En weet je ook wat je met deze signalen moet doen? Wie doet eigenlijk wat in de aanpak?
Sleutelfiguren uit de islamitische gemeenschap, familie en vrienden kunnen jongeren helpen om niet te ontsporen in radicalisme.
Omvang
Een indicator voor de mate van radicalisering is het aantal jongeren dat zich aansluit bij de Islamitische Staat (IS) of een andere radicale groepering. Volgens de AIVD zijn de afgelopen jaren ongeveer 305 personen met jihadistische intenties uitgereisd naar Syrië en Irak. Een derde van hen is vrouw. Het leeuwendeel sloot zich aan bij ISIS.
Ook de hulplijnen die er zijn rondom vragen over radicalisering zeggen iets over de omvang. Zo heeft het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) in ongeveer 5 jaar tijd zo’n 1.000 informatie-vragen van professionals of ouders gekregen en 200 families of personen begeleid.
Wie doet wat?
Heb je vragen of advies nodig?
Ben je professional en nieuwsgierig wat het CCV voor jou kan betekenen?