Direct naar content
21 februari 2023Jeugdcriminaliteit

Jongeren verdienen veel geld aan drugscriminaliteit

Er bestaan verschillende films waarin mannen zich in de drugswereld opwerken naar een leven vol drank, vrouwen en vooral heel veel geld. Voor jongeren is dit een aantrekkelijk beeld, ondanks dat het niet altijd goed afloopt. De drugsbaronnen uit de films krijgen door de jongeren een heldenstatus toegewezen en ze worden gezien als voorbeeld voor hun eigen leven.

Arwin Siermans, stadsmarinier in Rotterdam-Centrum, ziet dit ook in zijn wijk veel voorkomen. Jonge twintigers die in auto’s rijden die ze nooit zouden kunnen betalen met hun bijbaan. Of groepen jongeren die tijdens een avond uit enorme bedragen geld uit geven aan drank. Voor veel jongeren is de levensstijl aantrekkelijk. Siermans ziet het als een gezwel voor de samenleving.

Slechte rolmodellen

Siermans laat weten dat sommige jongens opgroeien in wijken waar dit beeld heel normaal is. Zij groeien op met slechte rolmodellen die hen het idee geven dat ze dat doel ook moeten bereiken om er bij te horen. De standsmarinier noemt het “kwalijk dat ze zulke rolmodellen hebben”, omdat dit voor veel jongeren helemaal geen haalbaar doel is.

Rotterdam heeft veel last van jongeren die cocaïneblokken uit de haven weghalen voor drugscriminelen. De jongeren verdienen hier gemakkelijk veel geld aan. Rijnmond.nl zocht in het winkelcentrum van Rotterdam uit waar deze jongeren hun geld aan uitgeven.

Bron: rijnmond.nl

Download de infosheet ‘Houd jongeren uit de georganiseerde criminaliteit’. Het is een praktische vertaling van het onderzoek ‘Do or Don’t’ over de ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de georganiseerde criminaliteit.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan