Direct naar content

Adolescentenstrafrecht: tijdlijn

Het adolescentenstrafrecht raakt niet alleen adolescenten en de samenleving, maar het betekent ook het nodige voor professionals in de (jeugd)strafrechtketen en de organisaties waar zij voor werken. Van advisering tot vordering, van vonnis tot uitvoering, begeleiding en nazorg.

Het adolescentenstrafrecht staat of valt met de inzet van deze professionals. Hun vakkundigheid en samenwerking – elk vanuit hun eigen rol – bepaalt het succes van deze (nieuwe) wet: perspectief bieden aan jongeren en jongvolwassenen, door straffen aan te laten sluiten bij hun ontwikkelingsfase.

Onderstaande pagina’s geven de verschillende werkprocessen weer in het adolescentenstrafrecht: je leest over de momenten waarop er keuzes worden gemaakt, wie die keuzes maakt, wie er op welk moment adviseert en welke afwegingen daarbij van belang zijn.

Richtlijn en kaders OM

De informatie in deze rubriek gaat uit van de situatie sinds 1 april 2014. Wil je nog preciezer weten wanneer er wel of niet gebruik kan worden gemaakt van het adolescentenstrafrecht? Lees dan de richtlijn en kader voor strafvordering jeugd en adolescenten van het OM. Hierin staan de uitgangspunten voor de behandeling van jeugdstrafzaken en de toepassing van het adolescentenstrafrecht. Ben je op zoek naar informatie voor jongeren zelf, ga dan naar de website ‘recht voor jou’.

Kader Adolescentenstrafrecht

In het Kader Adolescentenstrafrecht en de bijlagen bij het kader staan de ketenafspraken die zijn gemaakt over de uitvoering van de wetswijziging. Het huidige document is versie 2.0 en bevat de belangrijkste afspraken die gemaakt zijn gedurende de projectfase tot en met december 2014.

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan