LVB jongeren: slachtoffers
Jongeren met een LVB kunnen sneller slachtoffer worden van criminaliteit. Zij laten zich makkelijk voor het karretje spannen van minder goed bedoelende mensen.
Criminele uitbuiting
Jongeren met een LVB kunnen bijvoorbeeld misbruikt worden als geldezels (money mule): ze geven, tegen een kleine vergoeding, een bankrekeningnummer aan criminele vrienden om zo oneerlijk verkregen geld door te sluizen naar criminelen.
Of deze jongeren doen dienst als katvangers: ze schrijven een auto op hun naam terwijl deze niet van hen is. Het probleem begint als boetes naar de jongere leiden. Of erger dat criminele activiteiten die met de auto worden gepleegd, zoals overvallen, naar hem wijzen.
Hij kan de boetes niet betalen en/of draait op voor de criminele activiteiten. Want zijn ‘vrienden’ chanteren hem. Dan spreek je van criminele uitbuiting.
Verder lezen
Op de pagina bewustwording staat hoe je een LVB kunt herkennen en hoe je zorgt voor geschikte communicatie. Bekijk ook de LVB aandachtspunten voor beleid. Praktisch aan de slag? Start dan met deze 5 stappen.