Direct naar content

LVB jongeren: slachtoffers

Jongeren met een LVB kunnen sneller slachtoffer worden van criminaliteit. Zij laten zich makkelijk voor het karretje spannen van minder goed bedoelende mensen.

Criminele uitbuiting

Jongeren met een LVB kunnen bijvoorbeeld misbruikt worden als geldezels (money mule): ze geven, tegen een kleine vergoeding, een bankrekeningnummer aan criminele vrienden om zo oneerlijk verkregen geld door te sluizen naar criminelen.

Of deze jongeren doen dienst als katvangers: ze schrijven een auto op hun naam terwijl deze niet van hen is. Het probleem begint als boetes naar de jongere leiden. Of erger dat criminele activiteiten die met de auto worden gepleegd, zoals overvallen, naar hem wijzen.

Hij kan de boetes niet betalen en/of draait op voor de criminele activiteiten. Want zijn ‘vrienden’ chanteren hem. Dan spreek je van criminele uitbuiting.

Over de vormen en signalen van criminele uitbuiting, lees je meer in het dossier op de website van het CCV.

Verder lezen

Op de pagina bewustwording staat hoe je een LVB kunt herkennen en hoe je zorgt voor geschikte communicatie. Bekijk ook de aandachtspunten voor beleid. Praktisch aan de slag? Start dan met deze 5 stappen.

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan