Leer van het Preventie met Gezag-netwerk
Hoe zorg je voor veilige scholen en hoe zet je specialistisch jeugdwerk in? Op 14 januari en 13 februari 2025 deelt het lerend netwerk van Preventie met Gezag de kennis die zij opbouwt.
Het kabinet blijft de komende jaren investeren in de preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit met structurele middelen (bron: Rijksoverheid.nl). De beschikbare middelen worden ingezet waar de problematiek het hevigst is of waar preventief ingrijpen een toename van de problematiek kan voorkomen.
Intussen werken (partners in) 47 gemeenten aan Preventie met Gezag. De kennis die dit netwerk opbouwt, wordt gedeeld tijdens de lerende netwerken én nu ook tijdens twee bijeenkomsten op dinsdag 14 januari (12.00-13.15 uur) en donderdag 13 februari (12.00-13.15 uur) met andere gemeenten en hun partners.
Lerende netwerken
Landelijke, regionale en lokale partners bij de overheid maken zich sterk voor een positieve toekomst van jongeren voor wie het risico af te glijden in criminaliteit hoger is. Ook scholen, jongerenwerkers, kennisinstituten, wetenschap en vele anderen zetten zich hiervoor in.
Tijdens de lerende netwerken van Preventie met Gezag worden inzichten en ervaringen van de gemeenten gedeeld en verbonden met (wetenschappelijke) kennis en onderzoek om tot effectievere aanpakken te komen. De twee online bijeenkomsten in januari en februari zijn bedoeld voor gemeenten die nog niet hebben deelgenomen aan het lerende netwerk met het thema specialistisch jeugdwerk of school en veiligheid, óf niet zijn aangesloten bij het programma maar wel graag op de hoogte zijn van de ontwikkelingen. Op deze manier worden de opbrengsten hieruit breder gedeeld.
Met elkaar kennis verder brengen
Dat gebeurt via online bijeenkomsten waar de opbrengsten en kennis worden gedeeld over de inzet van specialistisch jongerenwerk en het thema school en veiligheid. In een uur word je kort bijgepraat over de ervaringen en inzichten op deze twee onderwerpen. Maar bovenal staat in deze bijeenkomsten het beantwoorden van vragen van deelnemers centraal.
Jouw vragen staan centraal
In de eerste bijeenkomst staat het specialistisch jeugdwerk centraal. Jan Dirk de Jong, lector aanpak Jeugdcriminaliteit, is hierbij betrokken. Henk Ferwerda van Bureau Beke is betrokken bij de tweede bijeenkomst over school en veiligheid. Samen met een programmamanager van een gemeente die deelneemt aan het Programma Preventie met Gezag, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid beantwoorden zij vragen van deelnemers. Deze vragen kunnen van tevoren worden ingebracht via het aanmeldformulier.