Direct naar content
9 maart 2022Adolescentenstrafrecht, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit, Wapens en jongeren

Moeder is de Sleutel

“Als een moeder instabiel is dan gaat de rest van het gezin ook wankelen.” Aan het woord is Diana Sardjoe (50), moeder van 2 zoons die in de Top400/600 van criminele jongeren werden geplaatst. In 2018 richtte ze de stichting De Moeder is de Sleutel op.

Moeders spelen een sleutelrol

“Wij moeders werden weggezet als zielig en niet functionerend. Maar mijn zoon zei tegen me; als jij niet gelukkig bent kan ik ook niet gelukkig zijn. Ik besefte me dat ik eerst aan mezelf moest werken voordat ik m’n gezin kon dragen. En pas als ik het gezin weer kon dragen, zou ik mijn jongens kunnen helpen. Blijkbaar voelden meer moeders dat. Er is terecht aandacht voor het slachtoffer, voor familie van slachtoffers, voor de dader, maar niet voor moeders van de daders. En dat terwijl moeders een sleutelrol spelen.”, zegt Sardjoe op geweldigrotterdam.nl.

Herstellen van vertrouwen

Moeder is de Sleutel wil jongeren in hun kracht zetten. Sardjoe: “Wij zeggen: geef gezinnen hun waarde terug. Dat doen we door bijeenkomsten en spreekuren te organiseren, door moeders naar allerlei gesprekken mee te nemen. Hen te ondersteunen; kijken wat zij en het gezin echt nodig hebben om te functioneren. Het herstellen van het vertrouwen tussen hen, de instanties en de politie. Het verbinden van de juiste personen aan elkaar, geven van juridische adviezen, etc. Ook kloppen we aan bij de gemeente als we zien dat het echt niet gaat werken, dat er iets moet gebeuren. We hebben nu landelijk zicht, zijn zelfsturende groepen aan het opzetten. We worden steeds groter. We werken ook met criminologen en neurowetenschappers; we willen wetenschappelijk onderbouwen. Binnenkort gaan we Europees, want er is andere wetgeving in andere landen wat betreft jeugdcriminaliteit. Maar als ze over de grens gaan, blijven het onze jongens. Daarom moeten we internationaal kijken.”

Bron: geweldigrotterdam.nl

Ernstige geweldsincidenten onder jongeren nemen toe. Daar willen het Rijk en gemeenten verandering in brengen met het actieplan ‘Wapens en Jongeren’. De Toolbox helpt gemeenten en scholen met praktijkvoorbeelden en informatie.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan