Direct naar content
5 december 2023Adolescentenstrafrecht, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Podcastserie Geboeid – Na de arrestatie

Wat gebeurt er nadat een jongere wordt opgepakt? In deze nieuwe aflevering van de podcastserie Geboeid van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) delen jongeren en professionals hun kennis en ervaring en leggen uit hoe het strafrecht werkt.

Wanneer een jongere wordt aangehouden volgt een vaste procedure die begint op het politiebureau. “Vaak zeggen jongeren dat ze eenzaam zijn in de politiecel. En dat vinden ze wel eng,” vertelt Monique de With, wijkagent in Utrecht Overvecht.

Wat doen de politie, en de Raad voor de Kinderbescherming? Wie bepaalt de strafmaat en hoe probeert een jeugdreclasseerder deze jongeren weer op het rechte pad te helpen? Wat zegt de wetenschap over wat effectief is in jeugdreclassering? En wat vinden de jongeren en de professionals daarvan? Gerald Batterink van de Raad voor de Kinderbescherming: “Wanneer een probleem in zestien jaar is ontstaan, ga je dat niet in zestien maanden oplossen.”

Over de podcastserie Geboeid

Regelmatig hoor je in Nederland een roep om strenger straffen. Hoe gaan we daarmee om in Nederland? We staan hoog op de Europese lijst als het gaat om vrijheidsbenemende maatregelen (jeugdgevangenis). Terwijl we uit onderzoek weten dat de effecten slecht of zelfs negatief zijn. Wat is er bekend vanuit de wetenschap? Wat werkt voor jongeren die toch in contact komen met de politie en wat zeggen de jongeren hier zelf over? En hoe ziet de praktijk in Nederland eruit? Dat hoor je in aflevering vier en vijf van deze serie.

De eerste drie afleveringen van de podcastserie Geboeid gingen over voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terecht komen. Daarin keken we naar de rol van de gemeente, jongerenwerk, ouders, school, justitie.

Medewerking

Aan aflevering vier werkten mee:

  • Denzell
  • Monique de With, politie Midden-Nederland
  • Gerald Batterink en Marianne Schuil, Raad voor de Kinderbescherming
  • Fatima van Solkema, Partners voor Jeugd (Jeugdreclassering)
  • Veroni Eichelsheim, senior onderzoeker NSCR.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan