Oproep: verbeter samen met het CCV het 7-stappenmodel
Het vernieuwde 7-stappenmodel voor de signalering en aanpak van jeugdgroepen en netwerken bestaat nu ruim een jaar. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV) toetst hoe het model wordt gebruikt en wat mogelijke verbeteringen zijn. Deel je ervaringen en suggesties voor het 7-stappenmodel en meld je nu aan om deel te nemen aan deze zogenoemde ‘praktijktoets’.
Met de praktijktoets peilt het CCV hoe gemeenten het werken met het 7-stappenmodel ervaren. In een fysieke bijeenkomst (of online) bespreekt het CCV met de deelnemers de verschillende onderdelen van het model. Nicole Langeveld, adviseur jeugdcriminaliteit bij het CCV legt uit: “De praktijktoets is een gesprek met gemeenten die ervaringen met het model opdeden. We inventariseren daarnaast of er wensen zijn die we eventueel kunnen meenemen in een volgende versie van het 7-stappenmodel.” Tijdens deze bijeenkomst is er ook ruimte om met elkaar ontwikkelingen, actualiteiten en instrumenten rondom jeugdproblematiek te bespreken.
Gezocht: 4 tot 5 gemeenten
Het CCV zoekt 4 tot 5 gemeenten die hun ervaringen met het 7-stappenmodel willen delen. Langeveld: “De voorkeur gaat uit naar gemeenten die actief bezig zijn met een groep of netwerk én de behoefte hebben aan een gezamenlijke intervisie. Het mooiste is als gemeenten die zich aanmelden ook ongeveer eenzelfde gemeentegrootte hebben. Op die manier zijn de opgedane ervaringen met het 7-stappenmodel vergelijkbaar. We zullen daar in de aanmeldingen rekening mee houden.”
Doe mee aan praktijktoets 7-stappenmodel
Deel je ervaringen en verbeter samen met het CCV het 7-stappenmodel. De bijeenkomst vindt plaats op 19 november van 11.00-13.00 uur. Interesse? Meld je aan. Geef in het aanmeldformulier meteen even je voorkeur aan voor een online meeting of een fysieke bijeenkomst op het CCV.
Voor de aanpak van problematische jeugdgroepen maken gemeenten en de partners in het veiligheidsdomein en het sociaal domein gebruik van het 7-stappenmodel. Dit werkproces is een leidraad bij de signalering en aanpak van jeugdgroepen en netwerken. Daarmee worden problematische jeugdgroepen maar ook fluïde jeugdnetwerken, los-vaste groepen en online georganiseerde jeugdgroepen bedoeld.