Direct naar content
14 november 2022Kindermishandeling

Week tegen Kindermishandeling van start: ‘Praat met elkaar’

‘Praat met elkaar’ is het thema van de 10de editie van de Week tegen Kindermishandeling, die vandaag van start is gegaan. “In Nederland worden jaarlijks naar schatting minimaal tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten ‘’, aldus Charlotte Dopper, projectleider Duurzame Veiligheid bij het Nederlands Jeugd instituut (NJi).

Er zijn zelfs elk jaar tientallen kinderen die sterven door kindermishandeling. Volgens Dopper zorgt de Week tegen de Kindermishandeling voor extra aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld. “Dat maakt het een goed vehikel voor professionals om het thema op de werkvloer bespreekbaar en onder de aandacht te brengen.”

Praten over kindermishandeling kan volgens Dopper moeilijk zijn. “Soms weet je als professional niet hoe je het gesprek moet aanvliegen, is er twijfel of je het wel goed ziet of denk je dat jij het allemaal zelf hoort te weten. Ook lijkt er nooit een juist moment te zijn om het gesprek erover te beginnen.”

Onderbuikgevoelens over kindermishandeling

Tegelijkertijd ziet het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) dat praten het verschil maakt. voor kinderen én ouders, voor collega´s en voor de professionals zelf. “Zorg daarom met elkaar voor een veilige plek waar de professionals op straat, zoals een agent, jongerenwerker of boa, hun onderbuikgevoelens over kindermishandeling kunnen delen”, zegt CCV-adviseur Nicole Langeveld.

Verhalen, tools en activiteiten voor professionals

Om professionals handvatten te bieden hoe het gesprek aan te gaan over kindermishandeling, worden er op de campagnewebsite verhalen van andere professionals en tools gedeeld. Ook kunnen ze deelnemen aan activiteiten die tijdens en in het kader van de Week tegen Kindermishandeling plaatsvinden.

De Week tegen Kindermishandeling wordt mede georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met Movisie, het NJi, Veilig Thuis, het CCV en de Raad voor de Kinderbescherming. Meer weten? Kijk op weektegenkindermishandeling.nl.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan