Direct naar content

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen onderzocht de opvolging van de aanbevelingen van 4 onderzoekscommissies naar seksueel geweld in de Rooms-Katholieke Kerk, de sport en de jeugdzorg.

Bouwen aan Bescherming laat zien dat het gaat om complexe problematiek, die niet op te lossen is met enkel het aanstellen van een nieuwe tijdelijke onderzoekscommissie of het aannemen van een nieuw wetsvoorstel. Het vraagt om langdurige actie en samenwerking, op meerdere sporen tegelijkertijd. Om dit goed aan te pakken is een uiterste inspanning nodig van alle partijen.

Proactieve en coördinerende houding

De landelijke overheid heeft de in internationale verdragen vastgelegde plicht om kinderen en jongeren maximaal te beschermen tegen seksueel geweld. Dit vraagt volgens de rapporteur om een proactieve en coördinerende houding waarbij over de grenzen van sectoren heen wordt gekeken en waarbij de uitvoering in staat wordt gesteld om ambities en beleid uit te voeren.

Aanbevelingen

De aanbevelingen van de commissies en het onderzoek van de Nationaal Rapporteur laten zien dat bij de aanpak van seksueel geweld veel verschillende partijen betrokken zijn, maar dat niet altijd duidelijk is wat hun verantwoordelijkheden zijn en wat er van hen verwacht mag worden. Dat maakt dat de mate waarin de effecten van de aanbevelingen merkbaar zijn in de praktijk (de doorwerking), bijvoorbeeld voor professionals en de kinderen zelf, niet zelden te wensen overlaat.

Uit het onderzoek blijkt dat de uitvoer van veel van de aanbevelingen aan de sectoren zelf is overgelaten en dat de overheid daar maar weinig zicht op heeft. Ook is lang niet altijd helder wat de organisaties die er uiteindelijk mee aan de slag moeten, van de overheid mogen verwachten.

Download Bouwen aan Bescherming

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan