Direct naar content

De handreiking ‘Echt zijn in de online leefwereld’

De handreiking ‘Echt zijn in de online leefwereld’ van het lectoraat Youth Spot van de Hogeschool van Amsterdam met daarin 7 stappen, helpt jongerenwerkers om jongeren in hun online leefwereld te begeleiden.

In de handreiking biedt het lectoraat professionals die met jeugd omgaan kennis hoe te handelen aan. Deze is gebaseerd op praktijkgericht onderzoek. Erin staat hoe jongerenwerkers en jeugdhelpers kunnen handelen in de online leefwereld.

Dit heeft als doel is om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de jongere en zijn of haar maatschappelijke betrokkenheid. De 7 stappen zijn:

 1. Oriënteren
  Hierbij krijgt de jongerenwerker zicht op hoe jongeren met elkaar communiceren en hoe ze de verschillende social media gebruiken. Daardoor weet de jongerenwerker wat de jongeren beweeft. Door te reageren en te luisteren, komt een gesprek tot stand.
 2. Bekendheid vergroten
  Door zelf ook deel te nemen aan de social media waar jongeren zitten, toont de jongerenwerker wie hij of zij is en zien jongeren wat die voor hen kan betekenen.
 3. Signaleren
  Social meida biedt de mogelijkheid om snel en makkelijk op de hoogte te zijn over wat er speelt. Dit kan worden gebruikt in het contact tussen de jongerenwerker en de jongere.
 4. Contact
  Contact via social media kan 24/7. Belangrijk is dat jongerenwerkers in het contact met jongeren duidelijk aangeven wanneer online bereikbaar zijn.
 5. Relatie online opbouwen
  Doordat jongerenwerkers online interesse tonen in de jongeren, voelt de jongeren zich gehoord en kan een relatie worden opgebouwd.
 6. Behoeften peilen
  Als een relatie met de jongeren tot stand is gekomen, kunnen jongerenwerkers de behoefte van de jongeren peilen.
 7. Perspectief bieden
  Jongerenwerkers willen de jongeren een stapje verder brengen. Perspectief bieden houdt in dat je jongeren online begeleiding biedt in hun proces naar volwassenheid. Dit betekent antwoorden geven op kleine, praktische en soms ook eenmalige vragen. Die ondersteuning kan op een groep zijn gericht maar ook individueel.

Bron: Zorgwelzijn.nl

De hele handreiking

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan