Ernstig overlastgevende gezinnen aangepakt
Dit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut geeft een beschrijving en de resultaten van de Utrechtse aanpak van ernstig overlastgevende gezinnen met politie- en justitiecontacten. De aanpak richt zich op gezinnen die zich in hun buurt onderscheiden van andere multiprobleem- en overlastgevende gezinnen, vanwege de ernst van hun criminele gedrag en de overlast die zij veroorzaken.
Beschrijving
Eind 2008 heeft de gemeente Utrecht een stedelijke aanpak voor ernstig overlastgevende gezinnen (EOG) met politie- en justitiecontacten opgezet. Deze aanpak loopt inmiddels ruim twee jaar. Het Verwey-Jonker Instituut heeft in opdracht van het Programma Veiligheid van de gemeente Utrecht de methodiek van de aanpak beschreven en de resultaten en de samenwerking binnen de aanpak onderzocht.
Dit rapport biedt inzicht in de opzet en werkwijze van deze vernieuwende en vergaande vorm van samenwerking om criminaliteit en overlast rond deze multiprobleemgezinnen terug te dringen. Naast de meerwaarde en werkzame elementen van de aanpak, gaat het rapport ook in op knel- en verbeterpunten, zowel binnen de deelnemende organisaties als in de samenwerking.
Conclusies
Het Verwey-Jonker Instituut concludeert dat de problematiek hardnekkig is en meestal niet op korte termijn kan worden opgelost. In gezinnen waarbij de aanpak is afgerond, is de overlast is gestopt of afgenomen en de criminaliteit van de meest problematische gezinsleden is gedaald.
De belangrijkste verbeterpunten die het rapport schetst, zijn:
- de bekendheid vergroten van de aanpak binnen de deelnemende instanties (het is een relatief kleine aanpak met een zeer groot aantal betrokken instanties);
- het overdragen van de aanpak na afsluiting is lastig te organiseren;
- continuïteit en capaciteit van betrokken instanties vergroten en de wachttijden voor trajecten verkleinen.
Auteurs
Inge Bakker, Renske van der Gaag en Wouter Roeleveld.
Organisatie
Verwey-Jonker Instituut.
ISBN
978-90-5830-489-0