Direct naar content

Gebiedverbod

Jongeren die voor ernstige overlast zorgen, kunnen binnenkort zonder tussenkomst van de rechter een gebiedsverbod krijgen opgelegd. De maatregelen in het Wetsvoorstel Ernstige Overlast geeft de burgemeester en officier van justitie hiertoe extra bevoegdheden.

Met de wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast (MBVEO) krijgen zowel de burgemeester als de officier van justitie extra bevoegdheden om preventief in te grijpen bij voetbalvandalisme en ernstige overlast. Burgemeesters kunnen straks een gebiedsverbod en/of een meldingsplicht opleggen. Ook krijgen ze de mogelijkheid een groepsverbod op te leggen en een avondklok in te stellen voor kinderen onder de 12 jaar, die s avonds alleen op straat overlast veroorzaken. De officier van justitie krijgt soortgelijke bevoegdheden als het gaat om verdachten van een strafbaar feit.

Met de extra bevoegdheden kunnen de burgemeesters en officieren van justitie sneller ingrijpen als raddraaiers regelmatig buurtbewoners treiteren, zich hinderlijk gedragen of de boel vernielen, maar ook als slachtoffers of getuigen van strafbare feiten worden geïntimideerd.

Kijk voor meer informatie in het dossier wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast op de website van het CCV.

Dossier wet MBVEO

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan