(Hoe) werkt talentontwikkeling bij ‘risicojongeren’?
Talentontwikkeling kan de sociale participatie van risicojongeren vergroten. Deze literatuurstudie schetst de rol die talentontwikkeling kan spelen in het jongerenwerk en het lokaal jeugdbeleid.
Probleemstelling
Risicojongeren zijn extra kwetsbaar omdat ze in ongunstige omstandigheden opgroeien, zoals een arm gezin of achterstandsbuurt, of omdat ze ouders hebben met een lage opleiding, zonder werk, met schulden of psychische problemen. De overheid streeft naar de ontwikkeling van hun talenten om risicojongeren toe te rusten voor sociale participatie en actief burgerschap.
Beschrijving
Talentontwikkeling houdt een positieve benadering in: jongeren krijgen waardering voor iets waarin zij goed zijn en ze worden geholpen dat talent verder te ontplooien. Door de nadruk op talenten worden jongeren geprikkeld om zich in te spannen, verder te leren en initiatieven te nemen. In deze literatuurstudie wordt onderzocht wat talentontwikkeling in het jongerenwerk voor risicojongeren kan betekenen.
Conclusies
De conclusie van het rapport is dat talentontwikkeling risicojongeren kan motiveren om het beste uit zichzelf te halen, successen te boeken, daarop trots te zijn en zo de smaak te pakken te krijgen om hun prestaties te verbeteren. Talentontwikkeling kan de handelingsmogelijkheden vergroten, er ontstaan sociale contacten en het kan een positieve invloed hebben op het verdere leven. Met name sport, kunst en ICT zijn bij risicojongeren geschikt voor talentontwikkeling.
Auteur
Irma van Hoorik.
Organisatie
Nederlands Jeugdinstituut.