Direct naar content

Jonge criminelen die volwassen worden

De onderzoeksresultaten die bijeen zijn gebracht in deze publicatie werpen een nader licht op een levensfase die van cruciaal belang lijkt te zijn als het gaat om het beëindigen, verdergaan of zelfs het aanvangen van crimineel gedrag.

Wat beïnvloedt hun gedrag en wat is de rol van Justitie?

Beschrijving

De auteurs presenteren internationale en Nederlandse onderzoeksgegevens die de ontwikkeling van jonge delinquenten in kaart brengen. De onderzoeksgegevens hebben betrekking op risicofactoren zoals een gebrekkige zelfcontrole, psychische stoornissen, drugsgebruik, een vroege start van crimineel gedrag en het wonen in een achterstandsbuurt. Daarnaast is er aandacht voor sekseverschillen.

Ook komen factoren aan bod die een verdere ontwikkeling van crimineel gedrag of een toename in ernst van de delicten kunnen verhinderen. Juist met betrekking tot deze beschermende factoren blijkt nader onderzoek nodig omdat de huidige studies zelden factoren opleveren die tot in de latere volwassenheid ‘werkzaam’ zijn.

Een belangrijk thema in het boek is de vraag of een achttienjarige wel in alle opzichten als volwassene kan worden beschouwd.

Auteurs

Rolf Loeber, Machteld Hoeve, Wim Slot, Peter H. van der Laan.

Uitgeverij

SWP.

De publicatie is te bestellen bij Uitgeverij SWP

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan