Direct naar content

Kindermishandeling aanpakken met digitale technologie

Het artikel van Eef Dooren-Sulsters, docent filosofie, ethiek en onderzoek aan de Fontys Hogeschool op socialevraagstukken.nl geeft inzicht in de potentie van digitale technologieën bij het verminderen van kindermishandeling en staat stil bij de voorwaarden en ethische overwegingen.

Kritisch toezien

Volgens Dooren-Sulsters kunnen deze technologieën een bijdrage leveren. Ook binnen het sociale domein worden meer data gegenereerd dan mensen kunnen analyseren en kunnen digitale technologieën dus uitkomst bieden. Maar kritisch toezien op mogelijke toepassingen is volgens haar echter geboden. Want vooroordelen en het mogelijk stigmatiseren van kwetsbare groepen liggen op de loer.

Borging van transparantie en eerlijkheid van gebruikte modellen kunnen uitkomst bieden, evenals begrip van de werking en de onderliggende keuzes voor modellen. Hierin zijn echter nog de nodige stappen te zetten.

Dialoog technologische en sociale domein

Een eerste stap zou volgens Dooren-Sulster kunnen zijn om de dialoog tussen het technologische en sociale domein op gang te brengen. Zo kunnen experts binnen het sociale domein de werking van de modellen leren begrijpen en technologische experts zicht krijgen op wat uitkomsten van modellen voor hulpverleners, kinderen en gezinnen betekenen.

Lees het artikel op socialevraagstukken.nl

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan