Direct naar content

Risicojongeren zijn tijdens de coronacrisis meer gaan blowen. Ze drinken ook vaker alcohol en gebruiken meer lachgas. Dat blijkt uit dit jaarlijkse onderzoek naar drugsgebruik onder risicojongeren.

Het landelijke onderzoek richt zich specifiek op groepen risicojongeren tussen de 16 en 28 jaar.

Corona heeft een beklemmend effect op de psychische gesteldheid van veel jongeren. Zij hebben meer stress, angst en/of verveling door een gebrek aan structuur; gecancelde stages en geskipte online lessen. Een vaak (te) kleine behuizing zorgt voor meer spanningen en ruzies thuis, en tot meer overlast, tot en met deelname aan straatrellen. De negatieve invloed van de coronacrisis geldt zeker voor de groep die vóór corona al in een problematische leefomgeving opgroeide: de kwetsbare jongeren.

Regionale verschillen

Naast de motieven van drugs- en drankgebruik, keek de Antenne Regiomonitor ook naar regionale verschillen. Lachgas wordt met name door risicojongeren uit de grote steden gebruikt. De designerdrug 3-MMC is juist vooral populair onder jongeren in dorpen. Het is het enige oppeppende middel dat in het afgelopen coronajaar wél een opmars maakte.

Organisatie

De monitor is uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam, in samenwerking met Verslavingskunde Nederland en met financiering van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Download de monitor op verslavingskundenederland.nl

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan