Direct naar content

Taal voor allemaal

De tips uit de brochure zijn bruikbaar voor professionals die communiceren met jongeren met een LVB. Het project Taal voor allemaal wil taal toegankelijk maken voor mensen die zeer laaggeletterd zijn. Het project richt zich ook op mensen die schrijven voor laaggeletterden. Ze moeten zo schrijven en spreken dat ook mensen die zeer laaggeletterd zijn hun boodschap kunnen begrijpen.

Laaggeletterden hebben vaak moeite met het begrijpen van teksten. Door taal op verschillende niveaus aan te bieden, wil het project bereiken dat ook mensen met (zeer) lage taalvaardigheden kunnen deelnemen aan het maatschappelijke verkeer. Taal voor allemaal wil inclusie bevorderen en mensen met (zeer) lage taalvaardigheden in hun kracht zetten.

Varianten

Taal voor allemaal kent verschillende varianten gebaseerd op het taalniveau van de eindgebruiker:

  • Taal voor allemaal, voor mensen met zeer lage taalvaardigheden, geschreven op A1-niveau volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader.
  • Taal voor allemaal +, voor mensen met lage taalvaardigheden, geschreven op A2-niveau volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader.
  • Taal voor allemaal op maat, voor een specifieke groep mensen met zeer lage taalvaardigheden, geschreven op A1-niveau volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader1 met aanpassingen in spelling die passen bij de beoogde eindgebruiker.
  • Twee- of drietrapsmodel, waarbij de kern van de tekst wordt weergegeven in Taal voor allemaal. De overige informatie wordt geschreven in Taal voor allemaal + (tweetraps) en nog meer informatie op B1 taalniveau (drietraps).

Organisatie

Koraal (kijk voor meer informatie op de website koraal.nl).

Brochure De regels voor Taal voor allemaal

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan