Direct naar content

Think before you drink

Think before you drink’ is een regionaal alcoholmatigingsproject in Brabant. De betrokken partijen zetten zich gezamenlijk in om de trend te doorbreken dat jongeren steeds vaker, steeds meer en op steeds jongere leeftijd alcohol drinken.

Doelstelling

Sinds 2009 werken de 18 gemeenten in West-Brabant, 20 gemeenten In Brabant-Noord, Novadic-Kentron en projectleiders GGD West-Brabant & GGD Hart voor Brabant samen met vele andere (regionale) partijen en organisaties aan de volgende twee hoofddoelstellingen.

  • Géén alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar
  • Géén overmatig alcoholgebruik door jongeren vanaf 16 jaar

Activiteiten

Bij alle 18 gemeenten in West-Brabant en 20 gemeenten in Brabant Noord is alcoholpreventie onder jongeren een speerpunt in de nota gezondheidsbeleid en is het een aandachtspunt bij de aanpak van integrale veiligheid.

Het thema jongeren en alcohol heeft ook raakvlakken met jeugdbeleid, sportbeleid, opvoedingsondersteuning, verslavingspreventie en horecabeleid. Gezamenlijk optrekken bij de integrale aanpak van alcoholgebruik onder jongeren is essentieel.

Uit onderzoek is bekend dat een grote voorlichtingscampagne geen effect heeft op het alcoholgebruik door jongeren. Daarom is besloten een regionaal alcoholproject op te starten dat zich vooral richt op de omgeving van jongeren, zoals ouders en verkopers van alcohol.

De nadruk ligt daarmee vooral op het beperken van de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren en het stellen en handhaven van eenduidige regels en samenwerkingsafspraken. Ook goede voorlichting en communicatie zijn belangrijk.

Think before you drink

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan