Direct naar content

Transformatie van het jihadisme in Nederland

De indruk kan ontstaan dat de strijd in Syrië die in maart 2011 begon, de oorzaak is voor een wedergeboorte van het jihadisme in Nederland en de rest van Europa. Syrië heeft zeker als aanjager gewerkt en het proces explosief versneld. In de jaren ervoor waren echter al ontwikkelingen gaande die het jihadisme (opnieuw) deden groeien, blijkt uit dit onderzoek van de AIVD.

Beschrijving

De directe dreiging komt van de terugkeerders. Terroristisch geweld door hen is voorstelbaar. Vanuit de haat die hen is gaan vervullen, de trauma’s die zij hebben opgelopen, eventuele ’tasking’, dus op weg gestuurd met een opdracht, door Al Qaida. En deze dreiging kan zich richten tegen de Nederlandse overheid, de samenleving of tegen specifieke bevolkingsgroepen.

Een sluipende dreiging zit in de radicalisering van moslims in ons land. Dat zij de Nederlandse wetten en regels niet langer erkennen en anderen opleggen om de democratie en het gezag van de overheid niet langer te respecteren. De intimidatie van personen die een tegengeluid laten horen, baart daarom ook grote zorgen.

Organisatie

AIVD.

Download het onderzoek op de website aivd.nl

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan