Het lespakket dat deel uitmaakt van het #Alertprogramma is een preventie-instrument om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit stappen en signalen van criminaliteit kunnen herkennen. De uitvoering richt zich op 2 pijlers:
- vergroten van de bewustwording en
- versterken van het lokale netwerk rondom jongeren.
De lessen maken gebruik van storytelling in combinatie met het delen van ‘keiharde’ feiten over de omvang, nabijheid en impact van criminaliteit. In samenwerking met ervaren journalisten en documentairemakers op dit gebied, is invulling gegeven aan dit onderdeel. Ook wordt geleerd wat je kunt doen als je criminaliteit signaleert, wie je kunt benaderen voor hulp en welke instanties er zijn voor ondersteuning.
Om het programma op een school te introduceren is een pitch beschikbaar. Op basis hiervan kan de school besluiten voor welke doelgroep(en) het programma wordt uitgevoerd en in welke vorm. De verschillende varianten staan beschreven en zijn beschikbaar voor de deelnemende trainers en scholen.
Om de afspraken vast te leggen, zijn formats beschikbaar. Ook zijn er voorbeelden om de ouders, docenten en lokale netwerk uit te nodigen voor de bewustwordingsles. Trainers die verbonden zijn aan het programma, krijgen:
- Een introductietraining (dagdeel) over het programma, de doelstellingen en principes van waaruit wordt gewerkt.
- Een training over lesgeven (dagdeel): hoe maak je de les tot een succes, tips en tricks om de regie te nemen en te behouden.
- De mogelijkheid on the job in te voegen. Dat betekent dat trainers bij een les aanwezig zijn en als tweede trainer zich het lesgeven en de lescontent eigen maken.
- Trainers hebben een checklist om te komen tot een consistente uitvoering van het programma.
Trainers en docenten krijgen toegang tot het lesmateriaal via een besloten deel van de website. Al het lesmateriaal is uitgeschreven, voorzien van een introductie en de powerpoints zijn ingesproken. Trainers en docenten hebben via het besloten deel ook toegang tot de bibliotheek van de website. Hierin staat materiaal dat verdiepende uitleg geeft over de lescontent naar thema. Ook staan hier onder meer podcasts, wetenschappelijke artikelen en filmmateriaal. Docenten die als begeleiders aanwezig zijn bij de les aan leerlingen/studenten krijgen vóór de les een instructie (op papier) over wat er van hen wordt verwacht. Ook externe gasten (lokaal netwerk) ontvangen dit. Docenten en trainers kunnen periodiek aansluiten bij webinars die wegwijs geven in het lesmateriaal en de bibliotheek van de website.