Wat is cybercrime?

Cybercrime: een mailbox of rekening hacken, identiteitsfraude, nepmails, online pesten. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar de helft van ons weet eigenlijk niet goed wat we kunnen doen om dit te voorkomen. Ook jongeren niet.

Jongeren lopen risico

Bij jong zijn hoort ook risico’s nemen. De grenzen opzoeken. Jongeren overzien vaak de gevolgen van hun acties nog niet of ze doen iets omdat het spannend is. Zo worden ze makkelijk slachtoffer voordat ze het zelf door hebben. Of dader, in het geval van cybercrime. Maar daarmee zijn ze wel in overtreding en dus strafbaar. Vooral dit laatste beseffen jongeren vaak niet; dat ze strafbaar bezig zijn. Dat maakt hen aantrekkelijk voor criminelen die zelf minder thuis zijn in de technische wereld. Jongeren lopen dus een extra groot risico in de online omgeving. Daarom is het heel belangrijk dat zij goed worden begeleid vanaf het eerste moment dat zij de digitale snelweg opgaan.

17% van de jongeren is slachtoffer van cybercrime

Cijfers cybercrime

Uit de Veiligheidsmonitor (CBS, 2017) blijkt dat 17% van de jongeren slachtoffer is van cybercrime. Splitsten we dit verder uit dan blijkt 7% slachtoffer te zijn geweest van cyberpesten, eveneens 7% van hacken en 5% van koop- en verkoopfraude. Kijken we naar de daders, dan heeft van de 12 tot 17-jarigen een zesde wel eens een cyberdelict gepleegd. Onder 16- en 17-jarigen is dit zelfs een derde. 

    Verder lezen

    In de Do it! vind je praktische aanwijzingen voor een vliegende start met de aanpak van cybercrime in jouw gemeente. Lees op deze pagina meer over de verschijningsvormen van cybercrime. Wie welke rol heeft in de aanpak van cybercrime lees je bij Wie doet wat? Bij Wetgeving lees je over wat de straffen zijn voor de verschillende vormen van cybercrime. Onder Campagnes en lespakketten vind je divers voorlichtingsmateriaal en website voor het weerbaar maken van jongeren tegen cybercrime

    Wat is cybercrime?