Aantal jonge verdachten daalt, maar zorgen blijven
Minderjarigen plegen minder vaak een misdrijf dan tien jaar geleden. In 2024 waren er ruim 8.300 minderjarige verdachten minder dan in 2014. Jongvolwassenen (18 tot 23 jaar) werden in 2024 juist het vaakst verdacht. Dat waren 166 verdachten per 10.000 jongvolwassenen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Dat staat haaks op de vele berichten in de media over kinderen die betrokken zijn bij steek- en schietpartijen, explosies veroorzaken of drugs uit containers halen.
Pak problematische jeugdgroepen en groepsgedrag aan
CCV-adviseur jeugd Nicole Langeveld: “Ondanks dat minderjarigen veel minder vaak een misdrijf plegen dan tien jaar geleden blijkt uit onderzoek dat 75% van de delicten gepleegd wordt vanuit groepsdynamische processen. We zien een kleine groep minderjarigen die ernstige misdrijven pleegt waarvan de impact groot is op de samenleving. Daarom is het belangrijk om als gemeente aandacht te hebben voor de aanpak van problematische jeugdgroepen en groepsgedrag. Het 7-stappenmodel van het CCV kan hierbij helpen.”
Toename ernstige misdrijven door jongeren
Volgens politiewoordvoerder Robbert Salome is er geen simpele verklaring voor de daling van het aantal minderjarige verdachten. Hij zegt in het Noordhollands Dagblad dat de cijfers geruststellend lijken, maar dat het echte beeld ingewikkelder is. Vooral in de vier grote steden ziet de politie juist een toename van ernstige misdrijven door jongeren.
Groepen met een hoger aandeel verdachten
Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat leeftijd, opleiding en inkomen invloed hebben op de kans dat iemand verdacht wordt van een misdrijf. Groepen met meer verdachten zijn gemiddeld jonger, lager opgeleid en hebben een lager inkomen.
Bron:
- 11 procent van de verdachten minderjarig, net als tien jaar terug | CBS.nl
- Het wemelt van de berichten over piepjonge messentrekkers, bommenleggers en uithalers, toch gaan minderjarigen veel minder vaak de fout in | Noordhollandsdagblad.nl