Direct naar content
6 maart 2024Jeugdcriminaliteit

Amsterdam maakt zich zorgen over explosies

Jongeren blijken bereid om tegen een relatief geringe vergoeding van een paar honderd euro een explosief neer te leggen. Zij overzien de gevolgen van hun daden niet vaak.” Dat zegt hoofdofficier van Justitie René de Beukelaer tegen de NOS.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben een groep opgericht die zich dagelijks bezighoudt met de explosies, maar het lukt nog niet ze te voorkomen. Vorig jaar waren er 197 explosies in de stad, bijna een verdubbeling van een jaar eerder, en ook dit jaar zijn explosies een probleem.

Van de 44 verdachten die in 2022 en 2023 voor de rechter stonden voor explosies, waren er 31 jonger dan 23 jaar. 17 van hen waren minderjarig.

Hulp voor ouders

Volgens de Amsterdamse burgemeester Halsema hebben de ouders eerder hulp nodig dan bestraffing. Zij ziet meer in een systeem waarbij ouders op een andere manier worden betrokken. “Bijvoorbeeld bij onze buurtrechtbank in Amsterdam-Zuidoost waar aandacht is voor de schuldenproblematiek van ouders.”

Bron: Amsterdam blijft worstelen met explosies: ‘Moeilijk dit halt toe te roepen’ – NOS

Uit de jaarlijkse CCV-jeugdpeiling over risicojeugd en jeugdgroepen blijkt dat samenwerken met netwerkpartners nog steeds uitdagend is.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan