Direct naar content
5 april 2022Jeugdcriminaliteit

CBS: jongeren minder vaak verdacht van woninginbraak

Het aantal jongeren dat wordt verdacht van woninginbraak is de afgelopen tien jaar sterk afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In 2012 was nog ongeveer de helft van de inbrekers jonger dan 25 jaar, nu is dat bij een derde van de inbraken het geval. De gemiddelde leeftijd van een woninginbreker is gestegen van 28 tot 31,5 jaar.

Ook het totale aantal inbraken neemt af. In 2021 werden ruim tweeduizend mensen verdacht van inbraak, bijna een kwart (24 procent) minder dan het jaar daarvoor. In tien jaar tijd is het aantal inbraken en verdachten van die inbraken zelfs met 75 procent afgenomen.

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar het oorzakelijk verband tussen de coronapandemie en criminaliteit, maar het is aannemelijk dat het criminaliteitsbeeld in 2020 en 2021 is beïnvloed door de coronapandemie en de genomen maatregelen. Het thuiswerken en de beperkte uitgaansmogelijkheden verkleinden bijvoorbeeld de kans op woninginbraak. In vergelijking met 2020 is het aantal geregistreerde verdachten van woninginbraak met 24 procent gedaald.

Bron: CBS.nl – ‘Minder jonge inbrekers’

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan