Direct naar content
4 januari 2021Veiligheid en zorg

Doe jongeren geen pijn en laat ze op hun mobiel

Daar zit je ineens weer een beetje doelloos naar je beeldscherm te staren, nog maar eens die feed door te scrollen. Om gek van te worden soms. En dan ben ik nog opgegroeid met sms-jes, zonder smartphone. De jongere van nu weet niet anders. Die is vergroeid met zijn smartphone. Het lijkt wel aan zijn hand vastgeplakt; al helemaal in deze coronatijd. Het liefst zou je ‘m daarvan willen losmaken. Maar zijn leefwereld is vooral digitaal en professionals doen hun best om daarbij aan te sluiten. Maar is het voldoende?

Alles uit de digitale wereld halen

Jongerenwerk in de grote steden is zich digitaal aan het ontwikkelen, dat werd ook duidelijk uit ons kleinschalig onderzoek deze zomer naar digitaal jongerenwerk. Op basis van de interviews die ik afgelopen zomer hiervoor voerde met jeugdprofessionals, vraag ik me af: halen we alles uit de digitale leefwereld van jongeren dat er in zit? Zijn we met elkaar voldoende op de hoogte van wat ‘hot’ is? Want voordat je het weet is er weer een nieuwe hype. En nog belangrijker: vinden we een manier om de online en offline leefwereld te verbinden? Jongerenwerk is zich daarin aan het ontwikkelen, maar hoe zit het met bijvoorbeeld de jeugdreclassering of de kleinere gemeenten en hoe houd je verbondenheid met jongeren, zeker in deze coronatijd?

Digitaal bijblijven

Continue scholing van professionals op digitaal gebied is wat mij betreft écht een noodzaak. De wereld verandert zo snel dat je het haast niet kunt bijhouden. Het zou bijvoorbeeld helpen om eens in de week een filmpje te zien over de nieuwe hypes. Dan ben je in 1 keer bij en het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zo weet je hoe je echt aansluit bij de leefwereld van jongeren. Bovendien kan het, als je dieper in de social media duikt met bijbehorende likes, kudo’s, comments en views, veel informatie geven over de heersende straatcultuur.

Losmaken of niet?

Doe jongeren dus geen pijn door die telefoon koste wat kost los te maken van hun hand. Het is niet perse de beste aanpak en ook niet nodig. Bekijk eerder hoé die telefoon aan een jongere, of een groep jongeren, vastzit. Onderzoek welke dynamiek daar achter zit en gebruik dat in het contact. Zo sluit je aan bij zijn of hun leefwereld en leer je pas écht wat ‘hot’ is.

Lees de bevindingen uit het onderzoek naar digitaal jongerenwerk terug in onze whitepaper.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan