Ook al ben je nog zo goed: geen team? Geen resultaat!
Donderdagavond 22 juni: WK wedstrijd Argentinië – Kroatië. Het deed me denken aan een slecht werkend team rond de aanpak jeugdgroepen. De regisseur in zo’n aanpak kun je vergelijken met de nr 10 van een voetbalelftal. En Messi, de nr 10 van Argentinië, kon het team niet naar de winst brengen.
Column door Nicole Langeveld, adviseur Jeugd (CCV)
Als nr 10 is Messi op papier natuurlijk de spelmaker bij Argentinië. Hij zorgt voor goede en splijtende steekpasses naar de vleugelspitsen en probeert zoveel mogelijk te scoren, in het belang van de winst voor het hele team. Bovendien heeft hij als 10 ‘ogen in zijn achterhoofd’ en maakt ruimte voor anderen zodat verdedigers hun taak goed kunnen uitvoeren. Als regisseur in de aanpak van problematische jeugdgroepen ben jij ook de ‘Messi’, de ‘spelmaker’. Daarmee ben je – net als de nr 10 – afhankelijk van de steun en inbreng van je partners. Alleen als team kun je namelijk de weerbarstige klus om jongeren écht te helpen, klaren.
Messi werd donderdagavond alleen niet gevonden. Hij kon nauwelijks spelmaker zijn en was niet hèt centrale aanspeelpunt in het team. Het verschil kon hij dus, ondanks zijn alom bekende kwaliteiten, deze keer niet maken voor het Argentijnse team. Er stond dan ook geen team. Er waren alleen individuen op het veld die voor hun eigen gewin gingen. Wat een contrast met Kroatië! Hoewel de individuele spelers minder kwaliteiten bezitten, speelden ze voortreffelijk samen, benutten elkaars kwaliteiten, gunden elkaar de ruimte. Ze speelden als 1 team. En wonnen met 3-0.
Resultaat
Zonder team geen goed resultaat dus! Als nr 10 in de aanpak jeugdgroepen kun je enorm veel bijdragen aan het gezamenlijke resultaat. Bijvoorbeeld door:
- het gezamenlijke afgesproken doel steeds voor ogen te houden en hierover met elkaar te blijven communiceren. Uiteindelijk willen jullie allemaal hetzelfde: een goed toekomstperspectief voor de jongeren waar jullie je voor inzetten!
- een kijkje in elkaars keuken nemen. Loop bijvoorbeeld een dag met elkaar mee; dit versterkt het teamgevoel;
- aan je partners te vragen wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat zij iets voor elkaar krijgen;
- te zorgen dat je teamleden (partners) de gemaakte afspraken nakomen; denk bijvoorbeeld aan het ’s avonds na 10 uur nog even samen een groep jongeren bezoeken die voor overlast zorgt in de buurt;
- het overzicht en de regie te behouden, omdat jij het centrale aanspreekpunt bent in de aanpak van jeugdgroepen. Net zoals de nummer 10 het centrale aanspeelpunt is op het veld.
Blessuretijd
In de waan van alledag is het soms knap lastig om in de aanpak van jeugdgroepen goed overzicht te houden en te bepalen welke stappen je als eerste moet zetten. Bovendien krijg je als regisseur regelmatig dilemma’s voor je kiezen die doeltreffend doorpakken moeilijk maken. Zoals de inzet van een avondklok of het instellen van een gebiedsverbod. Maar werk je als team samen, dan kun je deze dilemma’s makkelijker tackelen en het succes daarna samen vieren, zelfs in blessuretijd. Met andere woorden: hecht serieus belang aan elkaar, zie elkaars meerwaarde en zet deze in op de momenten wanneer het ertoe doet. De wedstrijd is pas afgelopen bij het laatste fluitsignaal!
Nabespreking
Wil jij de wedstrijden met jouw team (na)bespreken? Daar zijn we voor. We komen graag een uurtje op de koffie. Neemt contact op met het CCV Jeugdteam: jeugd(at)hetccv.nl of bel 06 103 203 72.
Nicole Langeveld
Nieuwsgierig geworden wat het CCV voor jou als professional kan betekenen? Bel of mail me tijdens kantooruren.