Direct naar content
23 mei 2019Veiligheid en zorg

Wie ben ik?

Je kent vast wel het spel ‘Wie ben ik?’ In dit bordspel moet je zo snel mogelijk raden wat er op het bordje voor je staat. Dat levert vaak lachwekkende en ook hilarische situaties op. Gelukkig hoef jij je als jeugdprofessional niet te raden wie, wie is in het werkveld. Maar de vraag ‘wie ben ik als professional?’ gaat misschien wel eens door je hoofd. Want in het complexe werkveld van multiproblematiek van gezin en jongere kun je je afvragen hoe je het beste reageert om een jongere zo goed mogelijk te begeleiden naar een passende toekomst. Welke ‘jas’ trek je wanneer aan?

Verschillende professionals

In recent onderzoek van het CCV naar multiprobleem gezinnen waar veiligheids- en overlastproblemen spelen, hebben we onderscheid gemaakt in 3 typen professionals. Deze typeringen helpen om te reflecteren op het soort professional dat je bent, of die je soms moet zijn om een jongere zo goed mogelijk te begeleiden.

Eigenheid

Ben jij de vasthoudende professional die sterk waarde hecht aan eigenheid? Jouw eigen basis is elke keer je uitgangspunt. Dit zorgt ervoor dat je focus houdt. Jij behoudt hoe dan ook je eigenheid, ook in zwaar weer. Bij nieuwe ontwikkelingen kijk je liever eerst even de kat uit de boom. Want die ontwikkelingen moeten wel passen bij jouw eigenheid.

Evenwicht

Of zie jij je zelf meer als de balancerende professional die sterk waarde hecht aan het behoud van evenwicht tussen zijn eigenheid en nieuwe ontwikkelingen? In dat geval ben je nieuwsgierig en ga je op onderzoek uit, maar verlies je de basis niet uit het oog. Je hecht waarde aan de doorontwikkeling van je eigenheid en ook zoek je de afstemming met je omgeving. Dit biedt zowel stabiliteit als vernieuwing. Innovatie en eigenheid zijn hier minder dominant.

Innoveren

De innoverende professional tenslotte hecht sterke waarde aan de doorontwikkeling en afstemming op en met de omgeving. Je hebt een nadrukkelijke externe focus en een aanpassend vermogen. Je hebt geen moeite om je eigen basis los te laten en opereert flexibel. Door de sterke externe focus mist de innoverende professional soms eigenheid en een solide basis om op terug te vallen. Gemis aan overzicht en overbelasting zijn risicofactoren.

Welke jas trek je aan?

Herken jij jezelf in een van deze typeringen? Misschien zijn 2 of alle 3 de typeringen wel van toepassing op jou, afhankelijk van je rol, taak en bevoegdheden die je inneemt in de begeleiding van een jongere. Heb je geen idee welke jas je wanneer het beste aan kunt trekken? Dat is ook heel normaal. Aan de hand van een spel dat het CCV op dit moment ontwikkelt kun je ervaren hoe je creatiever en meer multidisciplinair kunt interveniëren. Je leert meer flexibel te bewegen tussen de grenzen van de systeemwereld van jouw organisatie en de leefwereld van de mensen waar je mee werkt.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan