‘Compassie voor criminele jongeren is een must om jeugdcriminaliteit aan te pakken’
Medeleven met criminele jongeren is nu hard nodig, stelt criminoloog Jan Dirk de Jong op Zorg+Welzijn. Zeker in tijden van verharding. “Compassie betekent je in jongeren verdiepen, medeleven tonen en je in jezelf verdiepen. Zonder kom je nooit door hun barrières heen.”
De methodieken die sociaal werkers inzetten om jongeren uit die ‘fuik’ te halen waarin geweld blijft bestaan, zijn natuurlijk nodig. Net als bijvoorbeeld intensieve samenwerking tussen organisaties. Maar dat dit niet voldoende is, blijkt uit het schrikbarend hoge aantal jonge veelplegers die na straf in herhaling valt, zegt De Jong.
Gedraag je
De Jong pleit daarom voor een meer inclusieve samenleving, waarin iedereen het gevoel heeft erbij te horen. Dat betekent niet dat criminele jongeren als slachtoffers moeten worden gezien. “Het betekent wel dat de simpele boodschap van ‘gedraag je en wees dankbaar dat we je tolereren’ níét werkt”, volgens De Jong.
Criminele jongeren
Hoe communiceer je dan met criminele jongeren? “Verdiep je allereerst in hun leven”, zegt De Jong. “Dat doe je niet volgens een standaard vragenformulier en hoe het wel kan is ook nog niet helemaal uitgekristalliseerd.”Al zijn de uitgangspunten van de presentietheorie daarbij volgens hem wel helpend.
“Maar het zit vooral in oprechte nieuwsgierigheid en af en toe ook iets van jezelf weggeven: wat maak jij mee in je leven? Leer te levelen met anderen.” Maar doe dat wel zonder je hand te overspelen, adviseert hij. “Ga vooral niet doen alsof je de straatjongere helemaal begrijpt.”