Direct naar content
19 september 2023Jeugdcriminaliteit

‘Criminaliteit wordt tegengegaan, als jongeren schuldenvrij worden’

Jongeren dienen op hun achttiende financieel onafhankelijk te zijn en het is vooral die groep die kwetsbaar is voor schulden. Marjolein Odekerken van het Verwey-Jonker Instituut in Secondant: “Zorg voor een sluitende aanpak, want jongeren met schulden zijn voer voor criminelen.” Zij deed onderzoek naar succesvolle interventies voor jongeren met schulden.

Verdubbeling jongeren met schulden

Sinds 2016 is het aantal jongeren met schulden in Nederland zo ongeveer verdubbeld. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hebben ruim 400.000 18- tot 26-jarigen serieuze betalingsproblemen. Immers, vanaf 18 jaar kun je abonnementen afsluiten, geld lenen en studiefinanciering aanvragen. Veel jongeren gaan dan op zichzelf wonen en sluiten een zorgverzekering af.

Leeftijdsgroep financieel kwetsbaar

Tegelijkertijd is deze leeftijdsgroep in toenemende mate financieel kwetsbaar, want jongeren hebben vaak tijdelijke banen en weinig geld op de bank. Onder hen zien we geworstel met dakloosheid, afgebroken schoolcarrières, hoge huizen- en energieprijzen, online gokken en oprukkende ondermijnende jeugdcriminaliteit.

Hoge schulden bij jeugd

Gemeenten hebben nauwelijks zicht op de financiële chaos waarin veel jongeren verkeren. Dat is een gemiste kans, want kleine schulden kunnen in korte tijd flink groeien. Hoge schulden en uitzichtloosheid verlagen de drempel naar het criminele pad. Overal kunnen jongeren worden geronseld, in de wijken, via vriendenclubs, bij schoolpleinen en online.

Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht succesvolle aanpakken voor het begeleiden van jongeren met schulden. Volgens Marjolein Odekerken daalt het stressniveau enorm als bij jongeren een deel van de geldzorgen uit handen wordt genomen. “Er valt een last van hun schouders, waardoor ze zich weer kunnen richten op hun leven op de rit krijgen.” Ook voor gemeenten pakt het positief uit. Het is investeren, maar een jongere met een oplopende schuldenlast leidt tot nog hogere kosten. Of een jongere belandt in de criminaliteit, wat de samenleving op kosten jaagt.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan