Direct naar content
16 mei 2022Wapens en jongeren

‘Doodeng dat messen bij het dagelijkse leven van jongeren zijn gaan horen’

“Als je ziet dat al je broers de criminaliteit in zijn gegaan. Dan moet je als jongetje van 12 heel sterk zijn, wil je dan in je eentje overeind blijven.” Dit zei minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Veiligheid en Justitie gisteravond in het tv-programma De Publieke Tribune.

TV-programma Publieke Tribune

De uitzending ging over opgroeien tussen messen. Hoe komt het dat steeds meer jongeren met wapens rondlopen? Op vmbo-school Maarten van Rossem in Arnhem sprak de minister met jongeren, ouders en hulpverleners.

Onveilig

Scholier Tygo vertelde zich weleens onveilig te voelen als hij langs een groepje jongeren moet fietsen. “Dan hoor ik ze praten over messen.” Scholier Giovanni is zelfs weleens bedreigd. “Een jongen kwam langs onze vriendengroep gelopen. Hij sloeg mij en ik rende hem achterna. Hij trok een mes uit zijn zak en wilde mij steken.” Hij draagt zelf geen mes bij zich. “Als je je raar gaat gedragen, waarbij politie in de buurt is, kunnen ze je vanaf 12 jaar fouilleren.”

Steekincidenten

Minister Yeşilgöz vond het verschrikkelijk om te horen dat jongeren al zo jong betrokken raken bij steekincidenten. “Zo bizar om de ervaringen van deze jongeren te horen. Toen ik zo oud was, waren we met andere dingen bezig. Doodeng dat dit bij het dagelijkse leven van jongeren is gaan horen.”

Myrthe de Vrij is docent op Maarten van Rossem en maakt zich in het algemeen wel zorgen over messengebruik onder jongeren. “Je hoort in de media tegenwoordig veel over incidenten met hele jonge kinderen waarbij messen in het spel zijn. Wij horen wel signalen op school, dat er dingen spelen.”

Onderzoek

Jack Keijzer van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers verloor zijn zoon toen hij werd neergestoken waarschijnlijk tijdens een ruzie om drugs en ook werd overreden door de dader. Hij vroeg de minister om onderzoek te doen naar de achtergrond van de jongeren die betrokken zijn bij geweldsdelicten.

Volgens jongerenwerker Melvin Kolf is het dan vooral belangrijk om te kijken naar de sociaaleconomische status en of dit invloed heeft op het gedrag van de jongeren. “Ik denk dat dat heel erg belangrijk is” Hij ziet vaak jongeren met ongelijke kansen, waarin armoede een rol speelt en eenoudergezinnen vaak voorkomen.

Meerdere problemen

Het kabinet trekt volgens de minister veel geld uit om te voorkomen dat jongeren grote criminelen worden. “Vaak spelen meerdere problemen in een gezin, wijk en omgeving.” Er zijn wel onderzoeken gedaan en er zijn volgens de minister 3 redenen waarom jongeren messen dragen:

  1. Jongeren vinden het cool
  2. Doen het om zich veilig te voelen
  3. Willen echt kwaad doen

In het programma liet de minister weten dat ze bezig is met de wet aan te scherpen om jongeren te verbieden met een mes op zak te lopen en ook te verbieden aan winkeliers om messen te verkopen aan jongeren. Dit is onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen om messengeweld tegen te gaan. “Je kunt alle hulpverlening van de wereld opzetten, maar vraag ook aan de betrokkenen, zoals de ouders, zelf wat ze nodig hebben. Zorg voor maatwerk in de wijk en op straat, wat hebben deze mensen nodig”, aldus de minister.

Foto: Anna van Kooij/HUMAN

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan